Nieuw toekomstplan scholengroep Sint-Michiel stoot wéér op protest

In juni 2017 kwamen leerlingen en leerkrachten van Sint-Michiel massaal de straat op in Roeselare. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Het nieuwe toekomstplan voor de tien scholen van Sint-Michiel in Roeselare lokt opnieuw stevig protest uit. Het personeel gaat niet akkoord met de inhoud en kreeg niet voldoende inspraak. Nieuwe protestacties lijken dan ook niet onrealistisch.

Toen in juni 2017 het toekomstplan wereldkundig werd gemaakt, zorgde dat voor een aardschok binnen de Roeselaarse onderwijswereld. Door het grote ongenoegen werd het plan naar de prullenmand verwezen en beloofde Sint-Michiel om in overleg met iedereen een nieuw plan uit te bouwen. Gisterenavond werd dat herwerkte plan voorgesteld en dat lokte opnieuw flink wat protest uit.

“De komende weken worden superbelangrijk voor de scholengroep Sint-Michiel, die alle secundaire scholen van het Katholiek Onderwijs in Roeselare- Ardooie verenigt”, klinkt het in een omstandig persbericht. “Er is in het verleden veel te doen geweest over het eerste toekomstplan, maar intussen zijn er veel stappen gezet. De volgende beslissingen zijn cruciaal. Het voltallige personeel, de schoolraden en het medezeggengschapscollege worden geïnformeerd en kunnen hun advies uitbrengen aan de raad van bestuur. De raad van bestuur zal begin november een beslissing nemen. Het is nu hoog tijd om dat toekomstplan klaar te hebben, om op 1 september 2019 te kunnen starten.”

Sint-Michiel onderlijnt dat er een lang en constructief parcours tussen directies en vakbonden is gelopen. “Er is wederzijds respect en dit toekomstplan is grondig onderbouwd.”

“Scholen verzwakken”

Toch lijken die woorden de gemoederen niet te bedaren. “We zijn als personeel amper gehoord”, klinkt het bij een leerkracht. Het nieuwe plan lijkt de scholen te verzwakken.” VMS verliest bijvoorbeeld de richting humane wetenschappen, terwijl het Klein Seminarie de economische tak moet inleveren. VABI ziet dan weer de biotechnische opleiding verdwijnen.

De plannen zijn nochtans duidelijk omlijnd, zeggen coördinerend directeur Damienne Cottens en Eddy Debruyne van het COC vandaag in onze krant. “Onze Jeugd zal op de huidige locatie in de Iepersestraat blijven en geen enkele school wordt overboord gegooid. Ook het plan voor middenscholen is verdwenen. Zo snijden we het lerarenkorps niet in twee. En de hervorming zal niet bruusk gebeuren, maar jaar per jaar evolueren.”

Indien geen rekening wordt gehouden met het personeel, zou dinsdag aan massale betoging doorheen het centrum trekken

Ook alle huidige namen blijven behouden. “Er is ook duidelijkheid over de financiële kant van de zaak. Er staan twee grote projecten op stapel. Aan het Instituut Heilige Kindsheid in Ardooie komt er een nieuw internaat met restaurant, keuken en polyvalente zaal van om en bij de 2.600 vierkante meter. Daarvoor is 5.476.000 euro vrijgemaakt. Een tweede project, is voor Roeselare zelf gereserveerd en kost 32.436.000 euro. Dat gaat over de samensmelting van en een nieuwe thuis voor de twee campussen van VISO én de renovatie van Barnum. We opteren voor een stevige opfrissing van de huidige Barnumgebouwen en een nieuwbouw voor VISO. Een exacte locatie voor die laatste is nog niet bekend.”

Het plan lijkt echter niet voldoende om het personeel gerust te stellen. Indien geen rekening wordt gehouden met de wil van de medewerkers, zou dinsdag een massale betoging van leerkrachten én leerlingen doorheen het centrum trekken.

De Nieuwe Groote Stooringe: “Plannen door de strot geduwd”

Vooral de personeelsleden van het Klein Seminarie dringen aan op het ontslag van de ‘incompetente top’ van Sint-Michiel. De teneur op de Facebookpagina De Nieuwe Groote Stooringe is dan ook scherp. “De plannen van Cottens en co werden gisteren door directeur Pouseele verdedigd tegenover de leerkrachten. Nadien stemden liefst 84% van de leerkrachten tegen het globale toekomstplan en tegen het voorgestelde samenwerkingsverband. Dit bewijst dat de plannen nooit of te nimmer in overleg met leerkrachten of anderen ontwikkeld werden. De plannen worden door de strot geduwd. Als u met deze plannen verder gaat gaat u regelrecht in tegen uw eigen lerarenkorps. Directeur Pouseele, u wil toch niet de geschiedenisboeken ingaan als de doodgraver van het Klein Seminarie?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier