Na maanden onzekerheid maakt ‘t Dambord dan toch doorstart

De school maakt nu gebruik van zijn genadejaar. Of het daarmee het leerlingenaantal zal opkrikken is nog onduidelijk. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het is nu honderd procent zeker dat in het kleine basisschooltje ‘t Dambord in Damme in september een nieuw schooljaar wordt aangevat. Na overleg binnen de CD&V-meerderheidsfractie zette het stadsbestuur het licht op groen om gebruik te maken van het door minister Crevits aangereikte ‘genadejaar’.

Goed nieuws voor de leerlingen en ouders, maar ook voor leerkrachten en directie van de gemeentelijke basisschool ‘t Dambord. Nadat enkele weken terug al bekend raakte dat minister voor onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan het schooltje, dat met sluiting bedreigd was door een te laag aantal leerlingen, een genadejaar toekende om het aantal op te krikken, heeft het stadsbestuur nu ook beslist om effectief van dat genadejaar gebruik te maken.

Maandagavond bogen de fractieleden van CD&V, die de absolute meerderheid uitmaken in de gemeenteraad, zich over deze kwestie in hun maandelijkse fractievergadering. Dat het stadsbestuur ervoor zou opteren om gebruik te maken van deze door minister Crevits uitgegooide reddingsboei voor het schooltje was ergens wel te verwachten, maar toch ook geen absolute evidentie. Het is immers geen geheim dat het in stand houden van dit kleine schooltje behoorlijk wat geld kost en daarnaast is het helemaal niet zeker dat het met zo’n leerlingenaantallen – momenteel lopen er slechts 18 kindjes school – op de langere termijn kan blijven bestaan.

Uitgewerkte toekomstvisie

In het slechtste geval telt de school op de teldag in februari volgend jaar opnieuw niet de vereiste 24 leerlingen en dan is dit genadejaar enkel een jaar uitstel van executie. “Wij hebben gekozen om deze kans die het schooltje onverwacht nog kreeg, te benutten”, zegt burgemeester Joachim Coens. “Een schooltje is belangrijk in een dorpsgemeenschap en we voelen wel veel enthousiasme bij de ouders en het schoolteam. We verwachten van de schooldirecteur en zijn team wel een goed uitgewerkte toekomstvisie. Het is de bedoeling dat die plannen op de gemeenteraad van volgende maand worden toegelicht. De kleinschaligheid is inderdaad wel een troef, zoals de ouders zeggen, maar om op langere termijn te kunnen blijven bestaan moet de school zich ook op nog andere vlakken kunnen onderscheiden. Want de demografie maakt wel duidelijk dat het schooltje het zeker niet enkel met Damse kinderen zal redden.”

We hebben ervoor gekozen om deze onverwachte kans te benutten

Zoals u kon lezen in de krant van vorige week kwamen een aantal gemotiveerde ouders, de directeur en de leerkrachten vorige week samen om enkele ideeën te bespreken. “Het is zeker positief dat er voorstellen gedaan worden”, stelt schepen van Onderwijs Bart Desutter (CD&V). “Maar die ideeën moeten nu nog verfijnd en concreet uitgewerkt worden.”

Zeven nieuwe kinderen

Tijdens ons gesprek met de ouders vorig week lieten ze verstaan dat er mogelijk wel zeven nieuwe kinderen zouden bij komen. Een cijfer waar schepen Desutter liever niet wil op ingaan. “Ik dacht vorig jaar ook dat we aan voldoende kinderen zouden geraken en het is anders uitgedraaid. Dus het is erg gevaarlijk om je vast te pinnen op bepaalde verwachtingen. Ik weet wel zeker dat er na Pasen twee kindjes bijkomen en in september zouden er een tweetal kleuters instromen. Maar nog belangrijker nu is dat er een project voor de school wordt uitgewerkt. Het concept van ‘onderwijs op maat’ moet verder uitgewerkt worden. En ook de troeven van de ‘buitenschool’, onderwijs in nauw contact met de omgeving en de natuur, moeten we verder belichten.”

“Doordat we nu al weten dat we er zeker nog een jaar bij kunnen doen, heeft de school meer tijd om nieuwe mensen te overtuigen om voor ‘t Dambord te kiezen. Ik geef al mee dat er op vrijdag 26 april een opendeurdag is en op dinsdag 30 april houden we opnieuw een ‘openklasdag’. Tegen het einde van het schooljaar komt er normaal gezien ook een schoolfeest. Op korte termijn, zeker tegen de opendeurdag, zullen we de school ook wat opfrissen en komt er wellicht ook een nieuw spel-element op de speelplaats.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier