Na 15 jaar ijveren: eerste steen internaat De Hoge Kouter eindelijk gelegd

Woensdagnamiddag werd de eerste steen voor het nieuwe verblijf aan de Olmenlaan gelegd. Door de jongeren zelf. © EDB
Redactie KW

Aan de hand van puzzelstukjes die in elkaar vallen, werden de eerste stenen van het verblijf van De Hoge Kouter aan de Olmenlaan door de jongeren zelf op de juiste plaats gelegd. Het verblijf werd StudiJO Kouter gedoopt. Tegen de zomer van 2019 moet het nieuwe verblijf klaar zijn.

“Na jarenlang strijden voor en streven naar een verblijf is het eindelijk zo ver. De blinde vlek in Zuid-West-Vlaanderen wordt dan toch ingevuld.” Bij De Hoge Kouter slaakt men een zucht van oplossing. Mia Cattebeke, directeur De Hoge Kouter, is een tevreden vrouw. “In Kortrijk is er wel al een internaat verbonden aan het gemeenschapsonderwijs, maar er was in onze regio nog altijd geen internaat vanuit Welzijn. Vijftien jaar geleden werd ik door de raad van bestuur gevraagd om een internaat op te richten. Nu kan het er eindelijk van komen.”

Verwondering

StudiJO Kouter wordt een verblijf voor 27 jongeren met een beperking tussen 12 en 25 jaar. “De ‘JO’ verwijst naar die jongeren, maar tegelijk doelt de ‘O’ ook op de Olmenlaan, Ontmoeting, Ondersteuning op maat en de Ooh van verwondering. De cirkel is bovendien het symbool van verbondenheid”, glimlacht Mia.

Het nieuwe verblijf komt op de plaats waar vroeger een schooltje stond. De Hoge Kouter kreeg van de dekenij erfpacht voor de 99 jaar ver. Ook De Kindervriend vond er even onderdak. Na een jarenlange strijd – die bol stond van de acties – werd het oude gebouw in het voorjaar van 2017 afgebroken. In januari van dit jaar werd dan gestart met de grondwerken. Tegen november moet de ruwbouw er staan. Frans Verhelst uit Koekelare is de aangeduide aannemer.

“We willen het in de zomer van volgend jaar in gebruik kunnen nemen”, aldus Mia nog. “We hebben met Luc Kint en Patrick Vandamme mensen met kennis van zaken in eigen rangen. De goede opvolging van de werken is verzekerd.”

Na 15 jaar ijveren: eerste steen internaat De Hoge Kouter eindelijk gelegd
© EDB

In het nieuwe gebouw komt een L-vormige kelder die kan worden ingericht als ondergrondse speelruimte. Er zijn ook vier leefgroepen voorzien die elk een eigen keuken en living met zithoek hebben. “Eén van de leefruimtes is heel specifiek voorzien op rolstoelen. In de drie studio’s op het gelijkvloers – die trouwens een aparte ingang hebben – ligt de nadruk op het doorstromen naar zelfstandigheid”, legt Lieselot De Fruytier uit Menen uit. Vandaag is zij nog teamcoach van de dagbesteding en wordt verantwoordelijk voor het verblijf.

Binnentuin

Lieselot is momenteel bezig met het uitwerken van de inhoudelijke luik van het verblijf, in samenspraak met vele opvoeders. “Het wordt een hele uitdaging want we kregen subsidies voor de bouw, maar geen extra middelen om opvoeders aan te werven”, zucht ze. “Om iedereen samen te brengen is er wel ook een grote polyvalente ruimte voorzien. Die kan ook door mensen uit de buurt gebruikt worden. Het is immers onze bedoeling om nauw met de buren samen te werken.” Om de jongeren de nodige privacy te gunnen, heeft iedereen een eigen badkamer met douche, toilet en wastafel. “Die bevinden zich net als de slaapkamers en de multimediaruimte op de eerste verdieping”, aldus nog Lieselot. Het geheel wordt afgewerkt met een aantrekkelijke binnentuin. Daarvoor staat De Hoge Kouter in contact met Natuurpunt. “Vanuit het bosje achter ons gebouw organiseert de vereniging verschillende wandelingen. Ik ben ervan overtuigd dat ze ook op dat vlak met onze jongeren kunnen samenwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier