Mu-Zee-Um in de bres voor mensen met een beperking

Mensen met een auditieve beperkingen mochten zelf aan de slag gaan. © GLO
Redactie KW

Op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking lanceerde Mu-Zee-Um een volledig nieuw pakket met rondleidingen en cursussen voor mensen met een beperking: voelen, horen, kijken en zelf proberen. Er zijn tal van mogelijkheden om te genieten van een museumbezoek. Mu-Zee-Um heeft er een recordjaar opzitten. “We willen uitbreiden en zoeken een extra locatie”, klinkt het.

Mu-Zee-Um omschrijft zichzelf als een ‘kunsteducatieve draaischijf’. Tal van groepen, jong en oud, kunnen er terecht voor workshops en ateliers. Creëren en zelf experimenteren staat er centraal.

Prikkels

Voortaan is er een nog uitgebreider pakket voor mensen met een beperking. “We werken al twee jaar samen met zes Europese musea in het kader van het project Tandem”, legt coördinator Ewout Vanhoecke uit. “In Museum De Lux hebben we verschillende nieuwe methodes ontwikkeld om mensen met een beperking een aangepast bezoek aan Mu. Zee te bieden.”

Zo kunnen mensen met een auditieve beperking kijken naar een ‘visioguide’ die gaat over de werken van James Ensor. Voor mensen met een visuele beperking is er onder andere een kunstwerk van Spilliaert in basreliëf gemaakt. Doorheen het museum zijn er tal van andere prikkels te vinden. Er werden ook speciale rondleidingen uitgewerkt voor mensen met een autismespectrumstoornis en voor mensen met een mentale beperking. “In totaal waren we twee jaar bezig met deze nieuwe rondleidingen”, vertelt Ewout.

Deelnemers

De coördinator is niet alleen trots op de nieuwe pakketten, maar ook op Mu-Zee-Um: “Vorig jaar mochten we meer dan 32.000 bezoekers verwelkomen, een nieuw record. En dat maar met 2,8 voltijdse equivalenten in dienst. Natuurlijk rekenen we ook op een dertigtal vrijwilligers. We zouden nooit zo groot geworden zijn zonder hen. Onze sterkte is dat we zeer laagdrempelig zijn”, denkt Ewout. “De grootste groep die we hier bereiken is scholen, maar eigenlijk verwelkomen we alle lagen van de bevolking. Van baby’s tot de oudste senior. Daarnaast werken we ook al een aantal jaar samen met Erasmus+ en organiseren we zo internationale uitwisselingen.”

In totaal waren we twee jaar bezig met deze nieuwe rondleidingen

Op 1 februari van volgend jaar bestaat vzw Mu-Zee-Um 18 jaar. “Toen zaten we nog in het Museum voor Schone Kunsten”, herinnert Ewout zich. “Ik was toen helemaal alleen, maar ons doel is wel nog altijd hetzelfde. We zijn langzaam gegroeid, maar dat heeft net gezorgd voor de sterkte van onze werking. Mensen zijn bij ons niet gewoon bezoekers, maar echt deelnemers.”

Droom

Een van de punten in het nieuwe bestuursakkoord gaat over Mu-Zee-Um en daarmee is Ewout tevreden. “Wij hebben dringend meer ruimte nodig. Soms moeten we zelfs groepen weigeren en dat is echt bijzonder jammer, want kunst is voor iedereen. We vonden een tijdje onderdak in een pop-up langs de Van Iseghemlaan, maar dat was ook niet altijd evident. Wij willen uitbreiden en zoeken dus een nieuwe locatie.”

Tot slot heeft Ewout nog een grote droom met Mu-Zee-Um. “Ik droom van een museum dat écht inclusief is. Een museum blijft toch een plek waar niet iedereen de weg naar vindt. Het is een never ending story natuurlijk, maar ik blijf dromen…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier