Moeder Waregemse viert 70ste verjaardag in het stadhuis

We herkennen v.l.n.r.: Karel Thurman, Stijn Specenier, Lander De Stoop en Michiel Vandewalle. © HDV
Redactie KW

Zaterdagmiddag vierde Moeder Waregemse haar 70-jarig bestaan. Ze werden ontvangen door burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepenen Chanterie en Jo Neirinck.

Moeder Waregemse is een hoogstudentenclub voor Leuvense mannelijke studenten afkomstig van en rond Waregem. Moeder Waregemse bestaat dit jaar 70 jaar. Zaterdag ging de vijfjaarlijkse traditionele Lustrumdag door met al haar leden en oud-leden. Om 11 uur werd Moeder Waregemse feestelijk ontvangen in het stadhuis, gevolgd door de traditionele lustrumfoto met alle aanwezigen. In de namiddag vertrok iedereen met een bus op tocht om op verschillende plaatsen te supporteren voor de Omloop Het Nieuwsblad. Daarna is er nog geruime tijd om te passeren bij enkele cafeetjes in en rond Waregem.

In mei 1947, toen nog helemaal geen sprake was van Moeder Waregemse, kwamen enkele leden van Moeder Kortrijkse bijeen. Allen afkomstig vanuit Waregem, wilden ze een nieuwe club oprichten. Leon Bouckaert, Marcel Delodder, Marc Tuyttens, Firmin en Arthur Vanhauwere, Julien Decnock, Marcel Tack, Willy Hespel en Georges Vandendriessche lagen aan de basis van dit initiatief. Enkele maanden later, in het jaar 1948, meldde de eerste preses, Leon ‘Lotten’ Bouckaert, aan Moeder Kortrijkse, dat Moeder Waregemse opgericht was.

Andere tijden

Moeder Kortrijkse was niet opgezet met dit nieuwtje. Michiel Vandewalle, oud-preses van Moeder Waregemse tijdens het vorige lustrum: “Mannelijke studentenclubs worden vaak herkend door de term ‘Moeder’. Mijn grootvader, Gilbert Vandewalle, ging in 1948 naar Leuven studeren en vertelde me dat Moeder Waregemse voor hem zorgde, net zoals zijn moeder dit in Waregem voor hem deed. 70 jaar geleden bleven studenten vaak verschillende weken na elkaar in Leuven. Er was ook nog geen gsm, email, laat staan Facebook. Een heel andere tijd. Via een krijtbord in het clubcafé wisten ze waar en wanneer de clubavond zou plaatsvinden. Ik hem me steeds erg thuis gevoeld in Moeder Waregemse. Ook nu nog spreek ik heel vaak af met vrienden die ik dankzij Moeder Waregemse heb leren kennen. Ook met de huidige leden van Moeder Waregemse hebben oud-leden nog een goede band. Het gebeurt soms nog dat ik eens durf af te zakken naar Leuven om op bezoek te gaan tijdens een clubavond. Vaak is dat wel de avond voor een verlofdag”, lacht Michel Vandewalle.

Huidig voorzitter van Oud-leden Moeder Waregemse, en oud-preses van Moeder Waregemse, Lander De Stoop: “Vandaag vieren we inderdaad 70 jaar Moeder Waregemse. Echter, heel wat oud-leden, waaronder zeker en vast mezelf, zijn fervent wielerliefhebber. We hebben daarom een bus gehuurd die niet enkel zal passeren bij enkele gezellige cafeetjes, maar ook langs het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad. En dat het koud zal zijn, daar hebben we wat op gevonden. De traditie wil dat we telkens een leuk gadget voorzien. Dit jaar is dit een sjaal, uiteraard in de kleuren van Moeder Waregemse.”

Verhalen oprakelen

“De werking van Oud-leden Moeder Waregemse bestaat er vooral in om alle oud-leden van Moeder Waregemse, over de vele generaties heen, de kans te geven elkaar nog eens terug te zien. Uiteraard is een dag als vandaag daar hét ideale moment voor, maar ook andere activiteiten organiseren we. Sinds iets meer dan een jaar organiseren we ook een tweemaandelijks bezoekje in een willekeurig cafeetje in Waregem. Onder de naam ‘OLMW ip café’ wordt er afgesproken om nog eens verhalen van vroeger op te rakelen. En of er soms nog eens een liedje wordt gezongen? Zeker en vast. Straks stappen 50 leden en oud-leden op de bus en smeren we zeker en vast onze keel. Starten zullen we doen met ons clublied van Moeder Waregemse”, rondde erevoorzitter van Oudleden Moeder Waregemse en oud-preses van Moeder Waregemse Karel Thurman de komst in het stadhuis af. (YVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier