Merel kijkt uit naar P(ark)ours in Oekene: “Wil het liefst niets missen”

Merel mag voor een keer op tafel zitten, we zien haar samen met de klasgenootjes uit het vijfde leerjaar in basisschool De Ark. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Op zaterdag 20 oktober is er een nieuwe editie van de loopwedstrijd P(ark)ours op een gesloten parcours in en rond basisschool De Ark. De opbrengst gaat naar de strijd tegen mucoviscidose. Niet toevallig, want met Merel hebben ze een leerling die de ziekte heeft. “Ik wil geen speciale behandeling, ik wil plezier maken, net zoals alle andere meisjes van mijn leeftijd”, vertelt Merel.

Merel Gadeyne (10) is de dochter van Kim Blomme en Aart Gadeyne, met Felix heeft ze nog een jonger broertje. Het gezin woont in de Edmond Van der Scheldenstraat in Rumbeke. Ze zit momenteel in het vijfde leerjaar in basisschool De Ark in Oekene. “Toen ze klein was, zijn we bewust op zoek gegaan naar een school waar ze met een open geest naar mucoviscidose kijken. We hadden meteen een goed gevoel bij de Oekense basisschool. Bovendien kon ze beginnen bij juffrouw Sandrine Verstraete, onze buurvrouw en zo ook al vertrouwd met de ziekte”, vertelt mama Kim Blomme.

Mucomonstertjes

Merel lijdt al heel haar leven aan mucoviscidose. Dat is de meest voorkomende erfelijke, levensbedreigende ziekte in België. Muco wordt ook wel eens de taaislijmziekte genoemd. Een aangeboren ziekte, maar niet altijd even zichtbaar. Dat is ook bij Merel het geval. “Ik denk dat ik al heel vroeg wist dat ik niet zoals alle andere meisjes van mijn leeftijd was”, begint de praatgrage Merel. “Mijn mama en papa hebben altijd gezegd waar het op stond en zijn eerlijk geweest. Toen ik klein was, spraken mijn ouders over de mucomonstertjes, nu gewoon over muco. De ziekte heeft een grote impact op mijn leven. Ik moet drie keer per dag aërosollen, twee keer per dag mijn neus spoelen met een zoutoplossing, drie keer per week moet ik naar de kinesist voor oefeningen en daarnaast slik ik iedere dag heel veel pillen. Elke dag neemt dat toch een tweetal uur in beslag.”

“Het is ook belangrijk dat ik veel beweeg. Ik mag niet lui zijn, zeg de dokter. Zo speel ik volleybal bij de U11 in Izegem, ik volg piano- en muziekles en ik zit ook in de Chiro. Ik ben overal graag aan en bij en ik wil het liefst van al niets missen. Jammer genoeg gaat het met ups en downs. Ik ben erg vatbaar voor infecties en moet voor behandeling regelmatig naar het ziekenhuis. Zo mis ik vaak school of Chiro, wat niet plezant is natuurlijk. Mijn klasgenootjes weten dat ik muco heb, maar als andere kinderen mij pillen zien pakken, gebeurt het wel eens dat ze vragen wat er is. Dat vind ik vervelend, want eigenlijk praat ik er niet graag over.”

Naar de Chiro

“Merel gaat erg volwassen om met haar ziekte”, pikt mama Kim in. “Ze weet wat er kan en wat niet en is erg alert. Als er iemand een verkoudheid heeft, dan weet Merel dat ze niet te veel in de buurt van dat kindje moet komen. Zowel in school als de Chiro let iedereen goed op. Bij het begin van het schooljaar trekken we met een bak vol spullen naar school en zitten samen met de leerkracht. Ondertussen zit ze al vele jaren in De Ark en kennen ze Merel erg goed. Ik denk wel dat de leerkrachten onderling tips geven aan elkaar en als er echt iets is, dan vragen ze het gewoon.”

“Merel is enorm gedreven en leeft aan 200 procent”

Na volgend schooljaar trekt Merel naar het eerste middelbaar, dat belooft een grote stap te worden. “We hebben toch wat schrik voor die stap”, klinkt het. “De klasgenootjes in De Ark zijn al jaren dezelfde en daar kennen ze haar, maar in een nieuwe grote school zal dat wellicht heel anders zijn. We zijn nu al bezig met de toekomst en plannen dit schooljaar al verschillende schoolbezoeken om zeker de juiste keuze te maken.”

Wereld zien

Merel is alvast van plan om er het beste van te maken. “Ze is enorm gedreven en leeft het liefst aan 200 procent. Omdat ze niet weet wat de toekomst brengt? Misschien wel… Het is haar droom om gynaecologie te doen en heel wat van de wereld te zien en wij willen haar alle kansen geven om dat te doen.”

Juffrouw Sandrine was in 2012 de initiatiefnemer voor P(ark)ours, een loopwedstrijd in en rond basisschool De Ark waarvan de opbrengst naar de strijd tegen muco gaat. “Enerzijds naar het kindermucofonds, zij helpen kinderen met muco, onder meer om hun wensen waar te maken. En daarnaast echt naar het onderzoek. Dat onderzoek is erg transparant en we weten welke vooruitgang er wordt geboekt. Merel kon een tijd geleden deelnemen aan een onderzoek voor een nieuwe medicament. Heel intens, maar ze wou het absoluut. Ook in de toekomst wil ze zich ten volle hiervoor inzetten.”

Afspraak op zaterdag 20 oktober in basisschool De Ark. Om 14 uur is er een kidsrun, om 15.30 en 16 uur is er respectievelijk de 5 en 10 km stratenloop op een afgesloten parcours. Bij de vooraf ingeschrevenen wordt er een mooie prijs verloot. Je betaalt 8 euro vooraf en 10 euro de dag zelf. Voor de kidsrun betaal je 3 euro.

Alle info: www.parkours.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier