Menen laat ouders oefenen op nieuwe aanmeldingsprocedure voor scholen

Een aantal basisscholen in Menen werken vanaf dit schooljaar voor het eerst met een digitale aanmeldingsprocedure. Om dit vlot te laten verlopen organiseerde men dinsdag 12 februari een oefenmoment. © WO
Stefaan Lernout

Is je kind geboren in 2017 en wil je het graag inschrijven in een van de afdelingen van scholengemeenschap De Leiebrug of GO! Scholengroep 26, dan moet je je vooraf aanmelden op www.kieseenschoolinmenen.be. Ouders hoeven niet langer te kamperen voor de schoolpoort.

Vader en moeder die afwisselend de wacht optrekken voor de poort om toch maar hun kind in die welbepaalde school te kunnen inschrijven. Het is – bijna – verleden tijd. Bij scholengemeenschap De Leiebrug en GO! Scholengroep 26 verloopt de aanmelding voortaan digitaal. Het betreft de scholen De Kleine Prins, Futura Vander Merschplein – de vroegere Kameleon – en Futura Ons Dorp, de vroegere Duizendpoot in Menen. In Lauwe gaat hem om het GO! De Molen en GBS De Wonderwijzer en in Rekkem GBS Barthel.

Niet in de vrije basisscholen

De vrije basisscholen werkten mee aan de procedure maar beslisten om de digitale aanmelding nog niet in te voeren toen bleek dat het alsnog niet verplicht werd. In de scholen van scholengemeenschap Sint-Vincentieus dienen de ouders zich dus nog persoonlijk aan te melden om hun kind in te schrijven. Dat kan tijdens de openingsuren of op afspraak.

Kristof Casier, coördinerend directeur van de scholengemeenschap De Leiebrug, legt uit dat een digitale aanmeldingsprocedure de enige juridisch geldige procedure wordt voor scholen waar een maximumcapaciteit geldt. “Gedaan met aanschuiven, het geven van bonnetjes of andere unfaire praktijken. Dat dezelfde aanmeldingsprocedure niet voor alle scholen in Menen geldt is jammer, en maakt het onnodig ingewikkeld. Terwijl het dat helemaal niet is.”

Vanaf 15 februari 2019 tot en met 1 maart 2019 kunnen de ouders hun peuter aanmelden in een school naar keuze. “Daarmee is het kind nog niet ingeschreven“, benadrukt Kristof Casier. “Maar het is wel belangrijk wil je zeker zijn van een plaatsje in de school. Het geeft je de toelating om je kind in te schrijven tussen 18 maart 2019 en 5 april 2019. In die periode van drie weken moet je wel naar de school toe om de inschrijving te bevestigen. Vooraf, in de week van 11 maart sturen we een toewijzingsbrief naar alle ouders die zich digitaal hebben aangemeld.”

Kieseenschoolinmenen.be

Het grote verschil met vroeger is dat je als ouder twee weken de tijd hebt voor de aanmelding. Het is niet nodig om je als eerste aan te melden. De rangorde verdwijnt. Wat wel nog telt is de maximumcapaciteit. Stel dat er zich 26 kinderen hebben aangemeld voor 25 plaatsen, dan geldt er een voorrangsregeling. kinderen van leerkrachten en de peuters die al een oudere broer of zus hebben op die school krijgen voorrang. Vervolgens geldt de afstandsregel. Die wordt bepaald door de wandelafstand van het thuisadres naar school. Wie dichterbij woont krijgt prioriteit. De afstand wordt berekend met Google Maps.

De directie geeft wel meteen mee dat dit probleem zich in het verleden niet gesteld heeft. www.kieseenschoolinmenen.be is de website met de aanmeldingsknop, de stappen die je moet zetten en alle bijhorende informatie. Vind je de computer of de digitale wereld toch een stap te ver, dan krijg je vanzelfsprekend ondersteuning in een van de deelnemende scholen.

Mieke Vanwanzeele, moeder van Nell: “Alles wijst zichzelf uit”

Mieke Vanwanzeele was een van de deelnemers aan het kennismakingsmoment.
Mieke Vanwanzeele was een van de deelnemers aan het kennismakingsmoment.© WO

Mieke Vanwanzeele zit in het schoolbestuur van De Kleine Prins. Ze deed de test en meldde haar dochter Nell aan via het digitaal platform. Dat verliep zonder enig probleem. “Het rijksregisternummer diende ik wel op te zoeken, voor de rest wijst alles zichzelf uit. Mijn twee oudste kinderen Maud en Finn zitten hier al op school, ik mocht dan ook aanstippen dat Nell kan genieten van een voorrangsregeling als zus van haar oudere broer en zus.” Na het aanmelden, dat slechts een paar minuten duurde, kreeg Mieke een mail ter bevestiging dat de procedure succesvol doorlopen was en waarop haar schoolvoorkeur te lezen staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier