Meester Remi Meyns uit Ettelgem viert 90ste verjaardag met oud-leerlingen

© LIN
Redactie KW

Al voor de derde keer nodigde de gewezen leraar van de jongensschool zijn oud-leerlingen uit voor een drankje en een hapje. In 2000 zag hij 93 van hen terug en op 4 juli 2006 gingen 60 Ettelgemnaars in op zijn uitnodiging. Zaterdag 16 maart mocht hij met 64 van hen toosten op zijn verjaardag.

Remi Meyns rondt woensdag de kaap van 90 jaar. Hij is getrouwd met Rachel Plovie en vader van Maria, Marc en Katrien. Remi was 15 jaar onderwijzer in de gemeentelijke jongensschool van Ettelgem. Hij zag in die periode 209 leerlingen op zijn schoolbanken. Tijdens De Pint, zoals Remi Meyns zelf deze gelegenheid noemt, van 2006 beloofde hij om bij leven en welzijn zijn vroegere leerlingen opnieuw uit te nodigen als hij 90 werd. En hij hield woord. Niet alleen de mannen, maar ook hun partner waren uitgenodigd, met gevolg dat hij in een bomvolle feestzaal Vredeborg van maar liefst 138 aanwezigen, waaronder ook zijn eigen familie, gelukwensen mocht ontvangen.

Remi Meyns studeerde in 1948 in de Torhoutse normaalschool af als onderwijzer. Na zijn legerdienst kon hij in de gemeenteschool van Ettelgem starten. Hij kreeg in 1950 het eerste leerjaar onder zijn vleugels. “Ik ben op aandringen van mijn ouders onderwijzer geworden, maar had veel meer interesse in techniek.” Toen Remi Claeys na 15 jaar besloot om zijn carrière als onderwijzer stop te zetten, kon hij zich eindelijk uitleven in de techniek. Hij en zijn echtgenote startten in de Benelux het filiaal van de Duitse firma Rothenberg op.

“In mijn hevigheid van het lesgeven beloofde ik in het jaar 2000 een pint te trakteren aan mijn vroegere leerlingen. Dat jaar was toen nog ver weg, maar enkele mannen herinnerden me aan mijn belofte van destijds. Die eerste keer waren we met 196″, vertelt Remi Meyns. En weer maakte hij een belofte: om met zijn 85ste verjaardag opnieuw te trakteren. En zo geschiedde. Met een nieuwe belofte: “Bij leven en welzijn komen we in 2019 nog eens samen: dan word ik 90 jaar.”

Zaterdag 16 maart was het zover en werd het een vreugdevol weerzien met zijn oud-leerlingen, intussen allemaal zestigers en prille zeventigers. Oud-leerling Johan Declerck drukte namens iedereen de wens uit dat ze er allemaal nog mogen bij zijn als Remi Meyns 95 wordt. Aan wie zich inschreef voor De Pint, vroeg de jarige een kleine bijdrage. Dat bedrag, 600 euro, schonk Remi, zoals ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag, aan de afdeling van het Rode Kruis.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier