‘Meester Jan’ (68) staat heel even weer voor de klas in Geluwe

Drie leerkrachten die reeds op pensioen zijn reiken de school een helpende hand wegens gebrek aan leerkrachten: Jan Foulon, Maria Vandamme en Ann Goemaere. © MPM
Redactie KW

In het vijfde leerjaar A van vrije basisschool De Graankorrel in de Beselarestraat in Geluwe stond maandagnamiddag de gepensioneerde leerkracht Jan Foulon (68) voor enkele uren weer voor de klas. Ondertussen zijn er twee gepensioneerde collega’s Maria Vandamme en Ann Goemaere die bijles geven aan anderstaligen. “Wegens een gebrek aan leerkrachten”, aldus directeur Jos Depoortere.

Door Erik De Block

Het gebrek aan leerkrachten is in heel Vlaanderen een probleem. Het is in de Gapersgemeente niet anders. Juffrouw Ingeborg Vandecasteele is de klastitularis van het vijfde leerjaar A. Ze is momenteel zwanger en blijft thuis. Haar vervangster moet om benoemd te worden als leerkracht basisonderwijs deze en volgende week examens afleggen en is ze dus niet in haar klas.

Vrijdagavond was er een personeelsfeest. Tussen pot en pint vertelden we ‘meester Jan’ over het tekort aan leerkrachten“, aldus de directeur. “Hij was bereid om de uitdaging aan te gaan en zijn kennis aan de kinderen over te brengen. De leerstof werd door de vervangende leerkracht per e-mail aan hem bezorgd.”

Jan springt in

Maandagnamiddag waren de jongens en meisjes onder meer bezig met meetkunde. “De kinderen zijn veel levendiger dan anders”, vertelt Jan Foulon. “Ik ben een vervanger van een vervanger en ze voelen dat ook wel. Het past enkel op maandagnamiddag om eens in te springen. Anders is mijn week goed ingevuld, dat is zo met gepensioneerden. Ik ga graag bridgen, maar niet voor geld.” (lacht)

Ik ben een vervanger van een vervanger en de leerlingen voelen dat ook wel – Jan Foulon

‘Meester Jan’ speelt toneel bij Onder Ons Geluwe en was vroeger muzikant bij de harmonie Sint-Cecilia Geluwe. Jan gaf vroeger ook les in het vijfde leerjaar en beëindigde zijn loopbaan als IT’er. “Hij kan werken met een digitaal bord en dat is wel een voordeel“, aldus de directeur.

De vervanging loste men dinsdag intern op. “Ook voor volgende week donderdag hebben we nog geen oplossing”, aldus Jos Depoortere. “We lossen het op met een zorgleerkracht of iemand die ‘kindvrij’ is omdat de leerlingen zijn gaan turnen of zwemmen. De beleidsondersteuner of ikzelf kunnen ook inspringen. We hebben ook al kinderen moeten verdelen onder diverse klassen.”

Leerlingen uit Somalië

Maria Vandamme (66) en Ann Goemaere (64) zijn ondertussen zes en vier jaar op pensioen. Beiden stonden in het vierde leerjaar van De Graankorrel. Nu geven ze als vrijwilliger elk twee uur les aan een Franstalige leerling.

Ze doen dat met hart en ziel en we zijn juffrouw Maria en Ann hiervoor zeer erkentelijk“, benadrukt de directeur. Hij kreeg maandag van het OCMW Wervik telefoon dat er vanaf woensdag in het kader van een gezinsherneming vijf nieuwe leerlingen uit Somalië zouden aankomen. Werk aan de winkel dus voor juffrouw Maria en Ann.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier