Mag Valerie uit Roeselare naar WK worldskills in Kazan?

Valerie maakt nog steeds kans om België te verdedigen op het WK in Kazan, Rusland. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Van kandidaat op de reservelijst tot een zilveren medaille. Valerie Hauspie, leerlinge uit het vijfde middelbaar schilderen en decoratiewerken in VTI Roeselare, had nooit verwacht dat ze zo ver zou geraken bij haar eerste deelname aan de Worldskills. Ze maakt kans om naar het WK in Kazan, Rusland, te gaan.

Worldskills wordt tweejaarlijks georganiseerd in Wallonië. Alle beroepen waarbij handarbeid vereist is, komen aan bod. In drie voorrondes moeten leerlingen steeds het beste van zichzelf geven. Valerie haar begeleider, Jürn Selvais, maakte kennis met de wedstrijd via een collega. Samen met andere leerkrachten van VTI Roeselare kozen ze vijf leerlingen om aan deze wedstrijd deel te nemen, drie van hen (waaronder Valerie) werden in een reservepoule gezet. Een leerling haakte af, waardoor Valerie kon deelnemen aan de wedstrijd. “Ik ben trots op mezelf dat ik dit heb kunnen presteren. Toen ik hoorde dat iemand was afgehaakt binnen onze school, heb ik meteen alle plannen die ik had afgezegd en ben ik me volledig gaan focussen op deze internationale wedstrijd”, aldus Valerie.

Leren behangen

Toen de designs binnenkwamen die zouden moeten gemaakt worden, begon Jürn alles voor te bereiden. “Valerie had nog niet alle knepen van het behangen onder de knie. In amper vier uur moest ik haar leren behangen. Daarnaast moesten we samen een plan van aanpak opstellen. Er kroop erg veel tijd in, maar gelukkig kregen we de steun van de school. Als het nodig was, werd ik vervangen door andere collega’s.” Ook Valerie kon op steun rekenen. “Van mijn medestudenten kreeg ik veel begrip. Er was niemand jaloers omdat ik deze kans kreeg.” Na de finale in Louvaine-la-Neuve hield het niet op voor Valerie. Twee weken geleden trok ze met de gouden en bronzen medaillist naar Malmedy. “Daar werden we onderworpen aan tests. Er werd gekeken naar ons uithoudingsvermogen, psychologische toestand en stressbestendigheid. Al deze dingen zijn erg belangrijk bij het maken van de opdrachten. Je bent immers twee dagen non-stop bezig met schilderen en behangen. Dat vergt veel energie, iets wat ik onderschat heb”, gaat Valerie verder.

We wonnen niet alleen een medaille maar ook vriendschap

Dat Valerie een zilveren medaille behaalde, betekent niet dat ze geen kans meer maakt om naar het wereldkampioenschap te gaan in Kazan, Rusland. “Tijdens die tests worden we voortdurend in de gaten gehouden. Van zodra duidelijk wordt dat we op één van de tests niet voldoende slagen, vallen we af.” Als de gouden, Duitse medaillist niet slaagt op één van de tests, maakt Valerie dus nog kans om naar het wereldkampioenschap te gaan. “Toch blijf ik met beide voeten op de grond. De kandidate neemt al voor een tweede keer deel aan deze wedstrijd en heeft dus al meer ervaring. Ik denk dat ik meer kans maak op het Europees Kampioenschap volgend jaar, dan weet ik meer wat me te wachten staat”, aldus de nuchtere Valerie. Haar begeleider weet wel te vertellen dat de gouden medaillist tijdens een voorronde in Ciney toch wel bang werd van Valerie. “De jury zei dat het zeer nipt was tussen Valerie en haar tegenspelers. De exacte punten gaven ze niet, maar ze verzekerden me dat Valerie en het Duitse meisje erg aan elkaar gewaagd zijn”, aldus Jürn.

Speciale band ontstaan

Valerie leerde niet alleen veel bij over schilderen en decoratiewerken, maar ook over het leven. “Ik leerde om verder te kijken dan wat de opdracht is. Als ik bij aanvang van de wedstrijd begonnen was met het stappenplan te overlopen, dan had ik geen zilveren medaille. De afmetingen worden namelijk soms veranderd tijdens de wedstrijd. Daarnaast moest ik meteen een goeie start kunnen maken en weten waarmee ik bezig was. Vooral verder kijken dan wat je ziet, een logica zoeken achter dingen, dat is wat ik meeneem uit deze wedstrijd. Bovendien hield ik er ook een goeie vriendin uit Mol aan over.” Tijdens de voorrondes huurden Valerie en Jürn een huisje dat ze deelden met medekandidaten uit Mol. Jürn kreeg tijdens deze periode veel tips van zijn collega’s uit Antwerpen over hoe hij deze wedstrijd best voorbereidt. “We wonnen niet alleen een medaille maar ook vriendschap. Ook tussen Valerie en ik is een speciale band ontstaan. Ik was meteen bereid om er veel tijd in te stoppen, zolang ik kon rekenen op respect van mijn leerlingen. Dat heb ik zeker en vast gekregen. Valerie en ik hebben vaak samen gezeten om ervoor te zorgen dat we allebei onze inbreng hadden in deze opdracht. Toegegeven, dat botste wel eens”, lacht het duo.

Mooi op cv

“Ik heb iets gevonden waarbij ik mijn ei kwijt kan. Ik ben al van kleins af creatief bezig. Nu ik van dit vak de basis geleerd heb, weet ik al meer welke richting ik uit wil na mijn middelbare opleiding. Ik ga niet de richting uit van schilderaar omdat dit een zwaar beroep is, wat vaak onderschat wordt. Ik zou graag na mijn zevende jaar verder studeren in de richting van kleurtechnieken. Wat ik precies ga doen, daarover denk ik nog na. In ieder geval deze zilveren medaille mooi op mijn cv”, besluit Valerie.

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier