Leraar Pieter Van Landeghem verkozen tot ‘Ster van Europa’

De dolgelukkige 'Ster van Europa' Pieter Van Landeghem (Roeselare) samen met vier van zijn leerlingen van Sivi Torhout: v.l.n.r. Cedric Tierenteyn (Veldegem), Jens Arijs (Blankenberge), Emiel Verkinderen (Meulebeke) en Mattice Godderis (Roeselare). © JS
Johan Sabbe

Pieter Van Landeghem uit Roeselare (37), leraar aan het Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout (Sivi), is door VLEVA tot ‘Ster van Europa’ verkozen. De 37-jarige stuwende kracht achter de internationaliseringsprojecten van zijn school was samen met vier andere kandidaten voor de begerenswaardige titel genomineerd.

Pieter is de coördinator van de studierichting Logistics van Sivi. Al jarenlang zet hij zich met overgave in voor zijn leerlingen en hun professionele toekomst. De prijs is dan ook verdiend. VLEVA is het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap, dat in 2006 werd opgericht om de brug te slaan tussen Vlaanderen en Europa.

Andere genomineerden met ruime voorsprong verslagen

Een tienkoppige vakjury legde een aantal weken geleden de shortlist vast voor de verkiezing van de ‘Ster van Europa’. Vijf genomineerden dongen naar de trofee. Pieter was de enige West-Vlaamse kanshebber en diende tegen een kransje serieuze kleppers op te tornen: vooreerst Youth for Climate met boegbeeld Anuna De Wever en voorts een professor van de KU Leuven en twee GO!-scholen.

De wedstrijdjury looft Pieter Van Landeghem als een leerkracht die veel verder gaat dan zijn gewone onderwijstaak. Hij enthousiasmeert al ettelijke jaren collega’s en leerlingen om met een open blik over de landsgrenzen te kijken. Ook de online stemmers, die de doorslag gaven in het eindresultaat, namen het voor Pieter op. Van de in totaal 3.900 uitgebrachte stemmen gingen er liefst 1.472 naar de winnende leraar.

Al jaren met leerlingen naar Denemarken

Pieter zet zich hard in om van zijn leerlingen Europese burgers te maken, onder meer door het organiseren van buitenlandse stages, specifiek naar Denemarken. Hij probeert niet alleen zijn eigen studenten logistics warm te maken voor de Europese gedachte, maar alle leerlingen uit de TSO- en BSO-opleidingen van Sivi. Zo biedt hij hen een sterke troef van zodra ze de arbeidsmarkt opstappen.

“Binnenkort, in juni, trek ik al voor de tiende keer met het zevende jaar Logistics naar Denemarken om de leerlingen daar stage te laten lopen”, aldus de gelukkige laureaat van de ‘Ster van Europa’. “In 2016 behaalde onze school het VET Mobility Charter en dat stimuleerde mij om de internationaliseringsprojecten open te trekken naar de andere TSO- en BSO-opleidingen. Ook collega’s op school sprongen op de kar en zo ontstond de werkgroep Internationalisering van Sivi. Momenteel verken ik, na al die jaren Denemarken, tevens stagemogelijkheden in Roemenië.”

Doorgaans zijn de leerlingen en hun ouders wat terughoudend als ze over de buitenlandse stage horen, maar op het einde van de stageweken komen de jongens en meisjes stuk voor stuk laaiend enthousiast thuis. “Dat is net waarvoor ik dit doe”, glundert Pieter. “Op die manier probeer ik eraan bij te dragen dat jongeren een hechte band tussen Vlaanderen en Europa ervaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier