Leraar Gerd Van de Kauter start project rond verkiezingen in school

Gerd Van de Kauter: "Mogelijk zijn jongeren niet altijd geïnteresseerd in politiek maar dat geldt toch ook voor de volwassenen." © VFD
Redactie KW

In dit verkiezingsjaar pakt leraar geschiedenis Gerd Van de Kauter (31) bij de leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs Groenhove campus Atheneum in Waregem uit met een project rond verkiezingen. Finaal komen die er ook in de school zelf. “We werken met de zes grote partijen die de kiesdrempel haalden bij de Vlaamse verkiezingen 2014”, zegt Gerd.

Het is nog meer dan acht maanden tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober maar de zenuwachtigheid bij burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden neemt toch stilaan toe. De Groenhove school wil deze zesjaarlijkse hoogmis van de democratie niet zomaar laten passeren en pakt uit met een verkiezingsproject op 21 en 28 februari. Leraar geschiedenis en cultuurwetenschappen Gerd Van de Kauter is de grote bezieler.

Wat ga je precies doen?

“Er komt voor de laatstejaars een infosessie over hoe alles in zijn werk gaat bij verkiezingen. De leerlingen onderzoeken daarbij ook de standpunten van de zes grootste partijen bij de Vlaamse verkiezingen van 2014. Dat moet op 28 februari uitmonden in verkiezingen waarbij de 180 leerlingen van de derde graad betrokken worden. We willen hiermee tegemoet komen aan de maatschappelijke vraag naar meer onderwijs met het oog op politiek bewustzijn en burgerzin.”

Uit onderzoek bleek dat de politieke interesse bij jongeren laag is. Merk je dat ook?

“Laat ons dat toch maar wat nuanceren. Mogelijk zijn jongeren niet altijd geïnteresseerd in politiek maar dat geldt toch ook voor de volwassenen. Ik vind dat politici en politieke partijen daar ook zelf fout aan hebben. Vooreerst is er die ingewikkelde staatsstructuur waarin veel mensen verloren lopen. Bovendien zijn er ook te veel discussies die wijzen op profileringsdrang. Iemand zet een provocerende uitspraak op Twitter en vervolgens verliezen politici en media zich daar een hele week in terwijl ze het beter over inhoud zouden hebben. David Van Reybrouck schreef daar een interessant boek over: ‘Tegen verkiezingen’. Daarin zegt hij ook dat politici te veel met verkiezingen bezig zijn. Dat slorpt zoveel energie op dat ze geen tijd meer hebben om een echt beleid te voeren.”

Als leraar is het vast niet altijd makkelijk om neutraal te blijven. Hoe los je dat op?

“Ik zorg er altijd voor dat leerlingen over een bepaald thema alle argumenten te horen krijgen, alle pro’s en contra’s dus. Op basis daarvan kunnen ze zelf een gefundeerde mening vormen.”

“Als ik mijn mening geef, dan ga ik dat ook een stukje relativeren”

Je hebt zelf uiteraard ook een mening. Komt die aan bod in de klas?

“Als leerlingen me dat vragen ga ik daar op in. Ik vertel ze niet voor welke partij ik ga stemmen. Dat vind ik een stap te ver. Ook wijs ik er hen op dat dit mijn standpunt is en dat er vele andere zijn.”

En wat is jouw standpunt?

“Ik vind de zorg voor het milieu heel belangrijk terwijl een nieuwe staatshervorming voor mij dan weer geen prioriteit is. Nogmaals, als ik mijn mening geef dan ga ik dat ook een stukje relativeren. Ik geef een voorbeeld. Als ik hen zeg dat ik er voorstander van ben om rekeningrijden (een concept dat gericht is op het belasten van het gebruik van de auto, red) in te voeren, dan voeg ik daaraan toe dat ik makkelijk praten heb omdat ik zelf dicht bij de school woon en zo altijd met de fiets kan komen.”

Ik heb de indruk dat je graag lesgeeft. Wat bevalt je daar zo sterk aan?

“Dat ik samen met de leerlingen de wereld opnieuw kan ontdekken. Ook de interactie met de jongeren is fantastisch en leerrijk. We hebben hier leerlingen van diverse pluimage en uit alle mogelijke kringen wat me hoe langer hoe meer duidelijk maakt dat niet iedereen even bevoorrecht is.”

Je woont nog maar acht jaar in Waregem en bent opgegroeid in Sint-Amandsberg bij Gent. Waregem of Gent?

“Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat ik graag in Waregem woon. De plaats waar ik woon is voor mij ook ondergeschikt aan met wie ik er woon, mijn vrouw dus. Ik heb hier wel niet alles binnen handbereik zoals in een grote stad als Gent en dat is voor mij een minpuntje. Om één voorbeeld te geven. Ik ben een boeken- en multimediafanaat en ik stond van bij mij thuis in Sint-Amandsberg in een kwartier aan de FNAC in de Veldstraat. Daar vond ik alles wat me interesseert. Zoiets is er helaas niet in Waregem.”

(VFD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier