Leerlingen VTI Tielt trainen hun vaardigheden in het bedrijf Vulkoprin

Op de foto v.l.n.r. Ward Dewilde (technisch adviseur mechanica VTI), Bert Maes (zaakvoerder Vulkoprin), Erwin Soenens (leerkracht), Luc Depovere (leerkracht), Bryon Floreal (leerling vierde basismechanica) en Gianni Vermote (leerling vierde basismechanica). © VVC
Redactie KW

Vanaf maandag 14 januari krijgen de leerlingen van het vierde jaar basismechanica uit het VTI in Tielt een externe praktijkopleiding in de firma Vulkoprin in Tielt.

Vulkoprin nv, dat gevestigd is in de Herderstraat in Tielt, werkt al jaren goed samen met het Vrij Technisch Instituut in de Grote Hulststraat in Tielt. Als vooraanstaand bedrijf organiseert Vulkoprin dit schooljaar een uniek project. De leerlingen van het vierde jaar basismechanica (BM) krijgen vanaf maandag 14 januari een praktijkopleiding in het bedrijf.

Leerkracht Erwin Soenens vindt dat dit project heel wat kansen biedt. “De leerlingen volgen een deel van de lessen van de technische- en praktijkvakken in Vulkoprin”, zegt hij. “Daardoor sluiten de lessen echt aan bij de realiteit op de werkvloer. Monteren van lagers, werken met CNC-machines en nameten zijn thema’s die aan bod komen.”

Technische opleidingen aantrekkelijker maken

Leen Maes, die Finance & Human Resource Manager is bij Vulkoprin, ziet het project als een opportuniteit voor de firma om bij te dragen tot beter en vooral praktijkgerichter onderwijs. “De leerlingen leren ons bedrijf en onze bedrijfscultuur kennen”, vertelt ze. “Wij willen technische opleidingen aantrekkelijker maken voor jongeren.”

Byron Floreal heeft er alvast zin in. “Ik volg liever praktijk dan theorie. Ik ben superenthousiast en zie het volledig zitten om in dit bedrijf les te komen volgen. Hier zal ik zien hoe het er echt aan toe gaat”, reageert hij.

We pakken dit project heel professioneel aan en hebben een duidelijke overeenkomst met de school – Bert Maes, zaakvoerder Vulkoprin

Vulkoprin bestaat 55 jaar en maakt allerhande wielen, van groot tot klein en in grote of kleine oplages. “Overal zijn wielen nodig. Als aandrijving voor machines, in pretparken, bij bouwliften, kabelsystemen, in de luchtvaart, tunnelboormachines, in het onderhoud, maar zeker ook in het zogenaamde material handling in bedrijven en dan denkt iedereen aan bijvoorbeeld heftrucks. Ons bedrijf beschikt over de modernste machines en onze enthousiaste werknemers willen de jongeren graag begeleiden.”

Eindopdracht

“We pakken dit project heel professioneel aan en hebben een duidelijke overeenkomst met de school over vertrouwelijke informatie en verzekering. Aan dit project is geen enkele financiële vergoeding verbonden.

“Met de leerlingen en hun ouders zijn er duidelijke afspraken over de lesdagen, de lestijden, het leerplan, eventuele ziekte of afwezigheid en de eindopdracht tot het maken van een portfolio met foto’s en uitleg over de gevolgde lesdagen. We beogen een goede ervaring voor elke leerling die bij ons langskomt”, besluit zaakvoerder Bert Maes.

(VVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier