Leerlingen VTI Brugge restaureren grafzerken van oud-strijders in Oostkamp

De studenten, samen met hun begeleiders, de vrijwilligers, de leden van de erfgoedraad en de burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden die iedereen bedankten voor het mooie werkje. © PH
Redactie KW

Naar aanleiding van de herdenking van ‘100 jaar einde WO I’ en uit eerbetoon aan de oud-strijders, hebben de gemeente en de erfgoedraad het initiatief genomen om alle graven van de oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog te restaureren.

Dat zijn er samen zo’n 250, verspreid over de vijf Oostkampse begraafparken. Op De Warande, rechtover De Valkaart, wordt het werkje door leerlingen van het Brugse VTI uitgevoerd.

“Letters zetten hoort in de opleiding van de leerlingen schilder- en decoratietechniek”, verklaart directeur Johan Deslovere van die VTI-beroepsafdeling.

“Het is een heel goede oefening op nauwkeurigheid. Naast restaureren behoort natuurlijk ook schilderen en behangen bij de opleiding. De vraag van de gemeente werd door ons goed onthaald, wetende ook dat onze collega Katrien Talloen bij ons werkzaam is in Brugge.”

Ook Jan de Keyser vond het een schitterend idee om de werken door de studenten te laten uitvoeren: “De vraag om de graven op te frissen werd eerder al in de raad gesteld. Eerst hebben de mensen van de erfgoedraad en de heemkundige kringen samen met gemeenteraadsleden en gewone vrijwilligers al de graven schoongemaakt, ontmost, met bleekwater afgewassen en nog eens goed geschrobd. Een hele karwei om de arduinen stenen schoon te maken voor het fijne werk dat door de leerlingen van het 6de en 7de jaar nu wordt uitgevoerd op de grootste van de vijf Oostkampse begraafplaatsen: de Warande. Op de andere rustplaatsen zullen onder toezicht van de erfgoedraad, de vrijwilligers, heemkundigen en nabestaanden van oud-strijders het verdere werk klaren.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier