Leerlingen van Het Spoor in Tielt steunen zieke klasgenootjes

Basisschool Het Spoor stak klasgenoten Elias en Julie een hart onder de riem door volledig in pyjama op te dagen op de Nationale Pyjamadag van Bednet. © Foto RD
Redactie KW

Op de Nationale Pyjamadag kwamen heel wat leerlingen en leerkrachten van de Tieltse basisscholen in pyjama naar de klas. Niet zomaar en daar waren ze zich in Het Spoor heel goed van bewust. “Het zijn de leerlingen zelf die met het initiatief kwamen aanzetten”, zegt zorgcoördinator Liesbeth Van Daele. “Ze zijn op die manier solidair met Elias en Julie, twee klasgenootjes die langere tijd afwezig zijn.”

“Onze deelname aan Pyjamadag gebeurde een beetje halsoverkop. De dag voordien kleefden we nog druk stickers in de schriftjes van de leerlingen om de ouders op de hoogte te brengen. De leerlingen zelf gaven via hun leerlingenparlement de aanzet. We vonden dat natuurlijk mooi, al was de voorwaarde dat ze goed wisten waarom ze in pyjama naar school kwamen.” De zorgcoördinator vertelt het zelf in aangepaste nachttenue. “Vorige week zei ik nog aan iemand dat we niet deelnamen, maar twee zieke leerlingen hebben de voorbije dagen de aandacht gevestigd op de nood en de mogelijkheden die er zijn. Zowel bij leerkrachten als bij leerlingen.”

De Nationale Pyjamadag van Bednet was dit jaar aan de derde editie toe. Bednet zorgt ervoor dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen de les in hun klas live kunnen volgen, van thuis uit. Webcam en computer, meer is daarvoor in bepaalde situaties niet nodig. Leerlingen die langdurig of regelmatig afwezig zijn door ziekte, operatie of ongeval zijn zo mee met de les en blijven in contact met hun vrienden.

Elias en Julie

Elias, uit het vierde leerjaar, was een maand afwezig en komt sinds enkele dagen voorzichtig terug naar school. Normaal halve dagen, maar speciaal omdat al zijn klasgenoten in pyjama opdaagden, bleef hij wat langer. “Thuis mogen blijven is vaak leuk, maar als het te lang duurt, begin je toch weer uit te kijken naar school”, vertelt hij in de klas van juf Lieselot. “Ik verveelde mij en was na een tijd zelfs blij als ik eens wat huiswerk kon maken. Ik miste de klas en de juf.”

De jongeman is nog snel moe en heeft een stevige revalidatie voor de boeg, maar behalve de leerstof blijkt vooral het sociale aspect van naar school kunnen komen heel belangrijk. “Iedereen was blij toen we Elias maandag voor het eerst sinds lang opnieuw zagen”, klinkt het bij de leeftijdsgenootjes.

Julie uit het vijfde leerjaar.
Julie uit het vijfde leerjaar.© GF

Dat sociale aspect illustreren ook de leerlingen van het vijfde leerjaar nu hun klasgenootje Julie recent in het ziekenhuis werd opgenomen. “We stuurden al tekeningen en hebben deze morgen nog een klasfoto gemaakt en doorgestuurd. We stonden allemaal voor het bord en hadden daar een groot hart op getekend voor haar.”

Julie antwoordde op haar beurt met een foto vanuit het ziekenhuis, waarop ze haar duim opsteekt naar haar klas. Alle leerlingen van juffrouw Rita zijn het erover eens: “Thuis mogen blijven is leuk, thuis moeten blijven, gaat al snel vervelen.”

Solidariteit

“Ketnet besteedt regelmatig aandacht aan Bednet en op die manier zien de leerlingen dat via de webcam vanuit je bed de les volgen een mogelijkheid is”, zegt Liesbeth Van Daele nog. “Dat klinkt vaak ook plezant, maar voor ons is het belangrijk dat de leerlingen beseffen dat zoiets geen keuze is. Elias en Julie illustreren dat nu en het is fijn om te weten dat de pyjama’s vandaag in de eerste plaats een solidair gebaar zijn. En dat thuisonderwijs voor leerlingen iets is waar we als school gebruik moeten van maken als de nood daar is.”

(Ruben De Vooght)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier