Leerlingen van basisschool De Springplank uit Tielt werken mee aan muzisch spektakel

De 29 kinderen uit basisschool De Springplank zijn klaar voor het muzisch spektakel. © SDT
Redactie KW

Op dinsdag 26 maart vindt in de schouwburg van cc Gildhof in Tielt een muzisch spektakel plaats. Onder begeleiding van twee studentes uit de lerarenopleiding aan de hogeschool Vives campus Kortrijk/Tielt zullen 29 kinderen uit basisschool De Springplank hun beste beentje voor zetten. Tijdens het muzisch spektakel zullen de leerlingen het publiek onderdompelen in het thema ‘vriendschap’.

Louise De Cuyper uit Zingem en Laura Gorra uit Roeselare zijn twee studentes, die aan de hogeschool Vives een lerarenopleiding volgen. In hun zesde semester konden zij kiezen voor het keuzevak ‘muzisch spektakel’. Samen met de leerlingen uit het vijfde en het zesde leerjaar van basisschool De Springplank uit Tielt zullen zij op dinsdag 26 maart schitteren op het podium. “Ieder jaar komt er een andere school aan bod, die samen met de studenten van Vives het spektakel op poten zet. Dit jaar was onze school aan de beurt”, vertelt juf Adinda van het zesde leerjaar. “Omdat we in het vijfde en zesde leerjaar twee kleine klasjes hebben, konden we met beide leerjaren deelnemen aan het gebeuren“, vult juf Nathalie van het vijfde leerjaar aan.

Voorbereidend werk

Ook voor de juffen was de deelname aan het spektakel een beetje een stap in het onbekende. “We hadden nog nooit eerder zoiets gedaan. Uiteindelijk zijn we heel blij dat we hebben deelgenomen. Er kruipt inderdaad wel wat voorbereidend werk in, maar we moeten niet zo heel veel doen. Het meeste komt van de studenten van Vives”, leggen de juffen uit. “Eigenlijk komt de inhoud van het spektakel dan weer van onze leerlingen zelf. Samen met de studentes van Vives wordt er creatief nagedacht en werd de voorstelling in elkaar gestoken.”

Instrument bespelen

Ieder jaar bepaalt het thema van de Jeugdboekenmaand – altijd in maart – het onderwerp van het muzisch spektakel. Dit jaar is het thema ‘Vrienden voor altijd’. “Dat thema is erg toegankelijk en toepasbaar op ieder kind en iedere situatie. Mede daarom is het muzisch spektakel echt een aanrader voor zowel jong als oud. Het thema van het optreden is heel ruim en open. Elke leerling kan er zijn ding doen. Aan de hand van drie boeken, die uiteraard over vriendschap gaan, is het muzisch spektakel eigenlijk in elkaar gestoken. Enkele leerlingen uit onze klassen bespelen een instrument. Dat zullen zij dan ook kunnen tonen tijdens de voorstelling. Naast het spelen van muziek zal ook dans een deel uit maken van de voorstelling. Vooral ‘kijken’ en ‘luisteren’ zal tijdens het spektakel heel belangrijk zijn voor het publiek”, besluiten de juffen.

De voorstelling vindt plaats op dinsdag 26 maart. Om 14 uur kunnen de Tieltse scholen (vijfde en zesde leerjaar) naar het spektakel komen kijken. ‘s Avonds om 19.30 uur staan de deuren open voor het publiek. De toegang is gratis voor iedereen, maar om praktische redenen wordt wel gevraagd op voorhand te reserveren via reservatiedienst.gildhof@tielt.be.

(SDT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier