Leerkrachten deeltijds kunstonderwijs betogen in het Torhout van minister Crevits

De betogers van LeVeDKO 'bliezen' verzamelen nabij het Torhoutse station. © Foto JS
Johan Sabbe

Zondag rond de middag heeft LeVeDKO, de vereniging voor leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs, een betoging georganiseerd in Torhout, de stad van onderwijsminister Hilde Crevits. De groep actievoerders stapte onder eigen muzikale begeleiding vanaf het station tot aan het oud-stadhuis op de Markt.

Donderdag werd het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs (DKO) in de Commissie Onderwijs goedgekeurd, met inbegrip van een aantal bijsturingen vanuit de sector. Maar LeVeDKO blijft zich tegen het decreet verzetten, voornamelijk omdat de vereniging vindt dat het budget voor het behoud van kwalitatief kunstonderwijs ontoereikend is.

Niet naar het huis van de minister stappen

De betoging verliep ludiek en zonder incidenten. De lokale politie was met een aantal manschappen aanwezig, maar hoefde niet veel meer te doen dan toe te kijken.

De actievoerders verzamelden aan het station en vertrokken om 12 uur in stoet naar het oud-stadhuis op de Markt, enkele honderden meter verderop. Aanvankelijk wilden ze naar het huis van minister Crevits stappen, maar laatstgenoemde had erop aangedrongen om haar privacy te respecteren. De minister had overigens vooraf laten weten dat ze zondagmiddag niet zelf aanwezig kon zijn om de betogers te ontvangen, aangezien er al een tijdlang een afspraak in Menen vastlag. Maar toch wilde LeVeDKO per se haar actie in Torhout laten plaatsvinden.

De Torhoutse schepen van Onderwijs Lieselotte Denolf ontving in naam van Hilde Crevits de actievoerders in het oud-stadhuis en luisterde naar hun verzuchtingen en bekommernissen.

Opkomen voor kwalitatief deeltijds kunstonderwijs

“Het is niet omdat de Commissie Onderwijs groen licht gegeven heeft voor het nieuwe decreet, dat we niet langer moeten opkomen voor een decreet dat kwalitatief DKO garandeert”, aldus LeVeDKO. “Er werden in extremis weliswaar nog enkele cijfers aangepast en de afstandsnormen voor nieuwe vestigingsplaatsen zijn verdwenen, maar toch is dit absoluut geen droomdecreet. Het budget blijft nog altijd totaal ontoereikend. Er is met andere worden niets dat erop wijst dat we straks niet met overvolle klassen zullen zitten, integendeel. De werkdruk zal stijgen, daar zijn we heilig van overtuigd.”

De actievoerders hadden flink wat muziekinstrumenten meegebracht en zongen een lied om hun eisen kracht bij te zetten. Ze droegen ook slogans mee, zoals ‘Valse noten in het nieuwe decreet’ en ‘RIP DKO’.

Niet iedereen negatief over het nieuwe decreet

Toch blijkt lang niet iedereen uit het DKO negatief te staan tegenover het nieuwe decreet. Johan Vandecaveye, directeur van de Torhoutse Kunstacademie, is – na de bijsturingen – tevreden met wat er uit de bus gekomen is. “Er werd op nagenoeg al onze wensen ingegaan”, zegt hij. “Ik zie het nieuwe decreet dan ook positief tegemoet. De afstandsnormen zijn afgeschaft, het aantal lesuren werd verhoogd, volwassenen blijven instromen in de derde graad woordkunst en niet in de tweede graad, enzovoort. Naar mijn mening had de betoging door LeVeDKO geen enkele zin meer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier