Kuurnse mini-onderneming ‘On Y Vase’ stoot door naar de nationale finale

Op de foto de stuwende krachten achter de mini-onderneming On Y Vase. © BRU
Redactie KW

Vlajo en de provincie West-Vlaanderen bekronen dit jaar ‘On Y Vase’ tot beste mini-onderneming van West-Vlaanderen. Deze titel levert de mini-onderneming, gestuurd door vijftien leerlingen van het Spes Nostra, ook meteen een plaatsje op in de Vlaamse finale van de wedstrijd ‘Mini-onderneming van het jaar’.

De concurrentie tussen vier Brugse scholen tijdens de provinciale finale van de Mini-onderneming van het Jaar heeft ‘On Y Vase’ niet kunnen weghouden van de award om zich als beste mini-onderneming van West-Vlaanderen te profileren. “Van onze magnetische vaas met vele doeleinden werden er ondertussen al 200 verkocht”, weet IT-directrice Emma Deconinck.

“Buiten onze website en leerlingen achter de mini-onderneming wordt de vaas nergens anders te koop aangeboden. Zelf sta ik in voor het digitale luik. De website, Facebookpagina en Instagramaccount probeer ik zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat potentiële klanten zich aangetrokken voelen tot ons product. De voorbije weken bereikten ons dan ook al heel wat e-mails van klanten die onze Y Vase hadden aangekocht en ons spontaan de inplanting van ons product in hun interieur lieten zien. Zelf vinden we dat uiteraard top.”

Hun provinciale overwinning zorgde er alvast voor dat de leerlingen achter de mini-onderneming ‘On Y Vase’ al heel wat felicitaties in ontvangst mochten nemen. “We zijn erg trots dat we de West-Vlaamse finale hebben gewonnen”, gaat Emma verder. “We beseffen echter goed dat we de eindstreep nog niet hebben gehaald en blijven dan ook stevig met onze beide voeten op de grond staan. Na onze zege kon er ter plaatse nog een klein feestje van af, maar daarna werd het opnieuw bittere ernst. Op woensdag 25 april volgt immers de Vlaamse finale, waarin de beste mini-ondernemingen, die in elke provincie als laureaat uit de bus kwamen, het tegen elkaar opnemen.”

Top drie haalbaar?

“Zelf denk ik een plaats in de top drie een haalbare kaart moet zijn voor ‘On Y Vase’.” De eerste mini-onderneming in het Spes Nostra Instituut Kuurne werd in 1989 boven de doopvont gehouden. Leercoach Kristof Tanghe, die de leerlingen van ‘On Y Vase’ begeleidt, is dit jaar al aan de vijfde mini-onderneming toe. Voor de productie van de Y Vase klopten de leerlingen bij de beschutte werkplaats Waak in Kuurne aan, die het product in twee formaten vervaardigt: de ‘Y grand’ en de ‘Y petit’, in de standaardkleuren zwart, wit en rood”

Voor een set, die bestaat uit één grote of twee kleine vaasjes met grondplaat, wordt 25 euro gevraagd. Wie meer wil te weten komen over de magnetische vaas, kan terecht op www.onyvase.be. Of ‘On Y Vase’ ook de Vlaamse award wegkaapt tijdens de finale weten we op zaterdag 28 april tijdens de prijsuitreiking die plaats heeft tijdens de Vlajo Awards in het pretpark Walibi. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier