Kunstendag in Torhout trakteert jeugd op theater en workshops

Sofie De Clercq van het cc (staande links) en schepen van Cultuur Lieselotte Denolf (zittend links) kwamen de Kunstendag onder meer aan de plaatselijke Oefenschool promoten. Met niets dan vrolijke gezichten. © Foto JS
Johan Sabbe

Op zondag 18 november van 13.30 tot 17 uur organiseert het cultuurcentrum de Brouckere een Kunstendag voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Het aanbod kadert in het initiatief van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz waarbij gezinnen een hele dag kunst kunnen beleven. Het cc neemt er voor het eerst aan deel en dit in samenwerking met de stedelijke bibliotheek, de Kunstacademie en de plaatselijke Gezinsbond.

Cultuurfunctionaris Sofie De Clercq is de drijvende kracht achter de Torhoutse uitwerking van Kunstendag. Deelnemen is gratis voor iedereen, behalve wat de voorstelling Zetels van Goud betreft. Daarvoor bedraagt de beperkte toegangsprijs 2 euro.

Goesting doen krijgen

De genoemde productie Zetels van Goud wordt twee keer opgevoerd: om 14 en om 16 uur in de congreszaal van het cultuurcentrum, telkens door het gezelschap Laika. Het verhaal voor kinderen vanaf 7 jaar gaat over vriendschap, dromen en een wereld van verschil tussen twee gezinnen.

Voor de jongsten van 2 tot 7 jaar is er Onder de tafel, een kunstzinnige workshop om dingen te ontdekken, vorm te geven, te knutselen, te spelen, te ordenen en noem maar op. Voorts biedt FroeFroe met Pretpakket, The Sequel een aantal sprookjesachtige, interactieve attracties voor 3- tot 8-jarigen aan. Ook staan er voorleesmomenten op het programma en andere kunstige activiteiten voor een heel divers publiek.

“We willen op deze Kunstendag voor kinderen alle gezinnen bereiken”, klinkt Sofie De Clercq ambitieus. “Dat doen we met een programma dat aantrekkelijk is voor kleuters, maar net zo goed voor jongens en meisjes uit het zesde leerjaar van het basisonderwijs. We hopen dat de kinderen deze creatieve namiddag samen zullen beleven met hun vrienden en gezinsgenoten, inclusief de mama’s, de papa’s en de gekke nonkels. Overal in het cultuurcentrum zal er kwaliteitsvolle kunst en animatie aangeboden worden. Op die manier willen we onze doelgroep laten kennismaken met de artistieke facetten van onze samenleving en hen goesting doen krijgen in meer. Als we kinderen van jongs af duidelijk kunnen maken dat ze geen drempelvrees hoeven te hebben om een cultuurcentrum binnen te stappen, dan is onze opzet meer dan geslaagd.”

Sofie ging alvast in de basisscholen langs om promotiemateriaal voor de Kunstendag te verspreiden. “We hopen op een massale opkomst”, zegt ze. “Voor mijn part mogen de lokalen van het cc de Brouckere op zondagnamiddag 18 november veel te klein uitvallen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde, zoals dat heet.”

Brede groep bereiken

Ook schepen van Cultuur Lieselotte Denolf is enthousiast over de eerste deelname van de stad aan de Kunstendag voor kinderen.

“We kiezen met dit evenement duidelijk voor families en gezinnen. Met een ruim en kwaliteitsvol aanbod tijdens een namiddag vol beleving maken we ons publiek van de toekomst warm voor cultuur. Logisch dat we geen toegangsgeld vragen behalve dat prikje van 2 euro voor die ene theatervoorstelling. Zo kunnen we een heel brede groep van gezinnen bereiken. Cultuur is een rijkdom voor klein en groot, waar je niet vroeg genoeg mee kunt kennismaken. Iedereen weet: onbekend maakt onbemind.”

De activiteiten hebben op diverse locaties in het cultuurcentrum plaats, maar alles zal uiteraard duidelijk aangewezen zijn.

Info: www.ccdebrouckere.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier