KTA Brugge voert actie tegen uitwijzing Irakees gezin

Directeur Mania Van der Cam: "Waarom ik dat doe als directeur? Simpel, omdat het oneerlijk is hoe dat gezin wordt behandeld." © Davy Coghe
Redactie KW

Leerkrachten en leerlingen van KTA Brugge hebben deze voormiddag een grote actie gevoerd om de uitwijzing van een Irakees gezin aan te vechten. De familie Saïd moet vanaf maandag verplicht naar een opvangcentrum en moet alles onmiddellijk achterlaten. “Het is onze plicht om daar tegen te protesteren. Elk kind heeft recht op onderwijs. Dat gezin is perfect geïntegreerd”, zegt schooldirecteur Mania Van der Cam.

Schrik niet als u deze voormiddag zo’n 1.700 witte blaadjes ziet hangen aan de schoolpoort van KTA Brugge in de Rijselstraat. Alle leerlingen en leerkrachten komen er in de loop van de ochtend samen om een vredesboodschap op een blad papier achter te laten. “Bedoeling is dat iedereen eerlijk opschrijft wat ze van de uitwijzing van het gezin vinden“, zegt Mania Van der Cam, die de actie op poten zette. “Waarom ik dat doe als directeur? Simpel, omdat het oneerlijk is hoe dat gezin wordt behandeld.” De familie Saïd kreeg vorige week het slechte nieuws dat ze worden uitgewezen en wordt maandag al overgebracht naar een opvangcentrum.

Ramp

Het gezin bestaat uit vijf kinderen waarvan er twee in het KTA zitten. “Modelleerlingen”, zeggen hun leerkrachten. “Ze zijn perfect geïntegreerd, spreken de taal én halen goede punten. Het is verschrikkelijk dat ze nu plots alles moeten achterlaten.” Verder procederen is voor de familie zo goed als onmogelijk. De voorbije tweeënhalf jaar hebben ze zowat alles geprobeerd om hier te blijven. Nu volgt onherroepelijk een terugkeer naar Irak.

“Toch zullen we er alles aan doen om het gezin te helpen”, blijft directeur Mania Van der Cam strijdvaardig. “Volgens de bevoegde diensten zijn er onvoldoende redenen om in ons land te blijven. Maar ik denk dat Irak nu niet meteen de beste vakantiebestemming is? Voor die kinderen en dat gezin is dat een ramp. Ze hebben hier hun leven opgebouwd, vrienden gemaakt. Dat kan je hen toch niet zomaar afpakken.” Met de actie hoopt de directie een stevig signaal te geven naar de bevoegde diensten. “Ieder kind heeft recht op onderwijs. Iemand midden in het schooljaar uitwijzen, is simpelweg ongehoord. Die kinderen zijn geen bloempotten die je zomaar eventjes verplaatst.”

Verdriet

De kinderen, die in het derde en vierde middelbaar zitten, reageerden emotioneel op het nieuws. “Ik ga al mijn vrienden verliezen”, sprak één van de jongens zijn bezorgdheid uit. Deze voormiddag zijn diezelfde vrienden van de partij om hun steun te betuigen én een statement te maken. de directie van het KTA verzamelde ook de handtekeningen van alle Brugse schoolinstanties om een brief te sturen naar minister van Onderwijs Hilde Crevits en staatssecretaris Theo Francken.

“Waarom moeten jongeren die naar school gaan, goede resultaten behalen, de taal hebben geleerd en deelneemt aan het schoolgebeuren om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen, plots verhuizen naar een opvangcentrum in een stad waar ze niemand kennen”, is de kernboodschap. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier