Kortrijkse kinderboerderij wil kinderen leren omgaan met de natuur

Links educatief medewerker Dominique Dewitte en rechts Jan Debruyne aan de kinderboerderij in de Moteweg in Marke. © Foto EDB
Redactie KW

Kinderboerderij Van Clé wil zoveel mogelijk Kortrijkse kinderen bewust maken om op een verstandige manier om te gaan met de natuur. “Nog meer dan nu het geval is willen we de professionele partner van stad Kortrijk worden die vorming rond natuur verzorgt”, luidt het bij coördinator Jan Debruyne.

“De kinderboerderij is in volle evolutie”, begint Jan Debruyne. “Waar vroeger een kinderboerderij niet meer was dan een boerderij waar je op zondag eens de dieren kon komen aaien en waar je een broodje leert bakken, willen we nu meer inzetten op thema’s die algemeen relevant zijn en vooral ook in een verstedelijkt gebied van belang zijn. Zo denken we aan onderwerpen zoals alternatieve energie, lucht- en milieuvervuiling en biodiversiteit. Ook scholen zijn op zoek naar meer. Ervaringsgericht leren is meer dan ooit een hot item en wij willen hierin meegaan.”

De kinderboerderij wil zich heroriënteren en een herstructurering dringt zich op. “We willen echt een professionele partner worden van stad Kortrijk op gebied van natuureducatie voor kinderen en jongeren. Dit vereist een volledige omschakeling en zal natuurlijk ook een verhoging van nodige toelagen tot gevolg hebben, ook omdat personeelssubsidies uit Brussel wegvallen vanaf 1 januari. We moeten een oefening over nieuwe invullingen maken samen met stad Kortrijk, met wie de samenwerking heel goed verloopt.”

Gratis programma’s

“Dieren zijn heel sympathiek, maar de kinderboerderij is nog te veel op kleuters gericht. Het systeem moet herbekeken worden. Om te overleven moeten we onze doelgroep verruimen en meer werken rond vorming. De locatie hier in Marke is echter niet geschikt om te gebruiken als natuureducatief centrum. Er is onvoldoende binnenruimte en we zitten in verstedelijkt gebied.”

Van 21 januari tot 1 maart – wanneer het op de kinderboerderij in Marke wat minder druk is – zullen educatief medewerkers Dominique Dewitte en Hannelore Vandenberghe gratis programma’s voor scholen verzorgen rond ecosysteem, biodiversiteit en omgaan met de natuur. “We eindigen positief en leren de kinderen hoe ze thuis al kunnen proberen om de biodiversiteit in stand te houden.”

Dat zal gebeuren in Hoeve te Coucx op de Marionetten. Jan ziet daar meer mogelijkheden dan hij nu heeft in Marke. “Er is al een bezoekerscentrum van de stad, de binnenruimtes zijn groter en het ligt dichter bij het bos. Je zou van daaruit een educatief pad kunnen starten. Het ligt ook dicht bij het ziekenhuis, waar ook samenwerkingen kunnen beginnen. Ik denk dat we op deze locatie een grotere dynamiek kunnen brengen en we meer kunnen werken naar de Kortrijkse scholen toe, zodat de stad van eventuele financiële inspanningen meer return kan krijgen dan nu het geval is. We willen de rol op ons nemen om kinderen klimaatbewust te maken, door hen relevante programma’s aan te bieden.”

(Els Deleu)

Scholen die interesse hebben om met klassen een gratis natuureducatief programma te volgen kunnen een mail sturen naar van.cle@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier