Kortemarks jeugdhuis viert twintigste verjaardag

Thomas Depuydt, Sven Delodder, Tom Vernack, Elien Mol, Ashley Vangheluwe, Maxim Van Imschoot, Adriaan Vandaele, Kenny Doumen en Viktor Puype nodigen iedereen uit naar het feestweekend ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het jeugdhuis. © Foto JDK
Redactie KW

Hoewel sommigen onder hen nog niet eens geboren waren in 1998, zijn ze in jeugdhuis De Fauteuil vastbesloten om er tijdens het weekend van 22 en 23 september een heus verjaardagsweekend van te maken, samen met het bestuur en heel wat actieve leden. Gedurende die twee decennia liep het niet altijd over rozen, maar nu waait er opnieuw een frisse wind doorheen het jeugdhuis in de Torhoutstraat 40.

Het jeugdhuis in Kortemark kende een lange voorgeschiedenis. Kortemarkse jongeren wilden koste wat het kost een eigen stekje, maar in de jaren ’90 had het toenmalige gemeentebestuur daar geen oren naar. Hadden zij teveel het beeld voor ogen van een oord van verderf, in alle geval leverde het een mars op Kortemark op, waarbij tientallen jongeren op straat kwamen met de uitdrukkelijke eis voor hun eigen stek.

Halverwege de jaren ’90 mocht de vroegere bakkerij Vandamme gebruikt worden als jeugdontmoetingsplaats tijdens de kermisweek. Het pand werd overrompeld en het werd een succes. Gevolg was dat het oude plasmacentrum naast de gemeenteschool ter beschikking gesteld werd en er met man en macht, zowel door jongeren als ouders, gewerkt werd om van De Kanapee, zoals het jeugdhuis oorspronkelijk heette, een ontmoetingsplek te maken.

Kanapee wordt fauteuil

In augustus 1998 begonnen de hoogdagen voor de Kanapee onder leiding van toenmalig voorzitter Francis Fonteyne en zijn bestuur. Tijdens de kermisweek werd er uitgeweken naar het zaaltje van De Gouden Leeuw waar jaren aan een stuk een goedgevuld kermisprogramma in elkaar gebokst werd voor jong en oud.

In 2011 sprong de samenwerking af tussen jeugd en uitbaters van het café en weken ze even uit naar de oude brouwerijsite. In 2014 werd het jeugdhuis gesloten op bevel van de burgemeester omdat het de laatste tijd in een zeer negatief daglicht kwam te staan.

Precies 20 jaar later staat een nieuwe generatie enthousiaste jongeren klaar. De Kanapee werd omgedoopt tot De Fauteuil, waarmee ze een streep willen trekken onder het verleden en er opnieuw op een positieve manier willen zijn voor de jeugd.

“Met de nieuwe naam willen we de naam van het jeugdhuis zuiveren”

“We willen een plaats bieden aan de jeugd om er in een veilige sfeer te kunnen uitgaan in het weekend”, aldus bestuurslid Viktor Puype. “Met de nieuwe naam willen we letterlijk de naam van het jeugdhuis zuiveren en een volledig nieuwe start nemen. We zijn vanaf nu elke vrijdagavond open en meestal ook op zaterdag. We willen tal van activiteiten organiseren. Tijdens het weekend van 22 en 23 september zetten we een feestweekend op touw. De vrijdagavond is er een fuif van jeugdhuis De Zunne in Werken en omdat we als jeugdhuis willen samenwerken met andere jeugdhuizen, starten we pas op zaterdag met de festiviteiten.”

“Op de speelplaats van de gemeenteschool organiseren we vanaf 14 uur een familienamiddag met terras, springkasteel, reuzespelen, braadworsten, een streepje muziek en vooral véél ambiance. Later op de avond organiseren we een eetwedstrijd, en om 20.30 uur start onze generationsfuif met muziek van de jaren 80 tot nu. Om 23.30 uur zetten we een gratis vat.”

“Op zondagmorgen volgt een loop doorheen de gemeente en daarna kan iedereen zich te goed doen aan een ontbijt. De opbrengst van het ontbijt gaat naar een goed doel. Op zondagmiddag is er het minivoetbaltornooi in de sporthal en nadien sluiten we af in het jeugdhuis met een drankje.”

(Jeffrey Dael)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier