Kinderwijkparlement Kortrijk haalt slag thuis tegen hondenpoep op de stoep

Op de foto herkennen we Bert Herrewyn met het kinderparlement van de wijk Sint-Jan en Pablo de hond. © TV
Redactie KW

Wie durft zeggen dat kinderen geen invloed hebben op het stadsbestuur van Kortrijk zit er ver naast. Alles begon met een simpele brief van het Kinderwijkparlement van de wijk Sint-Jan. De kinderen schoven hondenpoep op de stoep naar voor als meest urgente probleem in het stadsbeeld en contacteerden het stadsbestuur.

“We schreven een brief naar Bert Herrewyn om het probleem aan te kaarten en deden meteen ook ons voorstel om palen met hondenpoepzakjes te installeren. We hoopten dat dit probleem aangepakt zou worden omdat we het beu zijn te moeten spelen in een park terwijl we opletten voor hondenpoep”, aldus Amira van het Kinderwijkparlement.

Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn nam vervolgens contact op met het parlement en samen werkten ze verder aan de toekomst van het project. “We hebben affiches ontworpen om mensen te laten inzien dat het ook anders kan. Door die affiches hopen we dat mensen inzien dat poep opgeruimd moet worden”, besluit Davy.

Ook poep in een gewone zwerfvuilbak

Het ontwerp van die affiches door het kinderparlement gaf meteen ook de aanzet om een algemene sensibilisatieaffiche te creëren voor het grote publiek. Daarnaast benadrukt Bert Herrewyn dat hondenpoep in elke zwerfvuilbak gedeponeerd mag worden en niet specifiek in een daartoe voorzien paaltje. “Met de affiche willen we benadrukken dat hondeneigenaars wettelijk twee zakjes moeten mee hebben als ze gaan wandelen, maar dat ze de opgeruimde poep ook meteen mogen deponeren in eender welke zwerfvuilbak op de straat. In Kortrijk alleen al hebben we om en bij de 700 van die vuilbakken die bruikbaar zijn.”

Op de foto herkennen we links de officiële affiche en rechts de affiche die aanleiding gaf tot de originele affiche.
Op de foto herkennen we links de officiële affiche en rechts de affiche die aanleiding gaf tot de originele affiche.© TV

Sensibiliseren helpt duidelijk

Dat acties als deze werken is al meermaals bewezen. Kortrijk scoort daardoor 16% lager op hondenpoepafval dan het gemiddelde in Vlaanderen en behoort ook tot de laagste van de 13 deelnemende centrumsteden.

Het bord dat op alle hotspots zal geplaatst worden om mensen te sensibiliseren.
Het bord dat op alle hotspots zal geplaatst worden om mensen te sensibiliseren.© TV

“Om alles aan de wandelaars duidelijk te maken, zullen er op de hotspots (parken, pleinen en begraafplaatsen) borden komen en hangen we aan elke vuilbak een affiche”, klinkt het nog.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier