Kindergemeenteraad wil meer groen en minder afval in Izegem

De kindergemeenteraad kwam met heel wat voorstellen voor de dag om de stad te verbeteren. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De kindergemeenteraad van Izegem werkte de voorbije maanden intensief rond vier verschillende thema’s: vuilnis, fietspaden, snelheid van auto’s en groen in het centrum. Ze kregen de kans om de problemen en oplossingen daaromtrent na overleg met hun medeleerlingen in het schepencollege te komen voorstellen.

De leden van de kindergemeenteraad hadden hun best gedaan om hun presentatie zo bevattelijk mogelijk aan burgemeester Bert Maertens en zijn schepenen voor te leggen. Zaken die ze niet fijn vonden verdwenen in een prop papier in een kookpot, voorstellen die ze goed vonden stopten ze in een reistas en een concreet voorstel dat ze uitgewerkt wilden zien, ging in een houten kistje. Ze beten de spits af met groen in het centrum.

“We vinden dat er te veel afval op straat ligt en dat er te weinig groene plekjes zijn”, vertelde kinderburgemeester Vita Kerckhof. “We zien er te weinig van in het straatbeeld en beton heeft te veel de bovenhand. Een concreet voorstel dat we willen meenemen is dat er meer groen op en rond openbare parkings moet komen.”

Bij het thema vuilnis vinden de jonge raadsleden dat er te veel sluikstorten gebeurt en dat er te weinig vuilnisbakken staan. Een concreet voorstel dat ze gaven was dat er meer vuilnisbakken in het straatbeeld moeten en dat die meer moeten opvallen. Wat snelheid van auto’s betreft willen de kinderen concreet meer verkeersdrempels en wegversmallingen in de buurt van een zone 30. “Ze moeten ook opvallender aangeduid worden. We vinden ook dat fietspaden niet goed zichtbaar zijn en hopen dat de stad werk maakt van het herstel en beter onderhoud hiervan.”

Burgemeester Maertens en jeugdschepen Lothar Feys beloofden de voorstellen alvast mee te nemen. “Het valt op dat de jeugd vaak zaken naar voor schuift die bij volwassenen ook op het wenslijstje staan, dus ze slagen er zeker in de vinger aan de pols te houden”, reageert de burgemeester. “We hebben veel bijgeleerd en gaan hier aandacht voor hebben.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier