Kinder- en jeugdjury sluit leesjaar af in ARhus

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

ARhus werd overspoeld door een kleine 100 jeugdige juryleden van de Kinder- en Jeugdjury en hun begeleiders. Ze vierden er het slotfeest van hun leesjaar en verkozen er hun boekentop-3.

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een jury van kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar die samen boeken lezen en beoordelen. Per leeftijdsgroep lezen de juryleden acht boeken en komen ze regelmatig samen in de bib om ze te bespreken. Wanneer alle boeken gelezen zijn, stemmen de juryleden voor hun favoriet per leeftijdscategorie. De winnende boeken worden dan bekendgemaakt tijdens een slotfeest. Voor onze regio kwamen de juryleden van de acht BRoeRe-bibliotheken samen in ARhus voor de afsluiter.

Slotfeest

Voor een 90-tal juryleden van leesgroep 2, 3 en 4 (d.i. van 6 tot 12 jaar) werd door ARhus een uitgebreid programma samengesteld. Eva Vandermeersch van ARhus coördineerde het hele gebeuren. “We hebben een goedgevulde namiddag in elkaar gestoken”, legt Eva uit. “Auteurs Stefaan Boonen en Sarah Devos, die elk één van de genomineerde boeken schreven, gaven workshops rond hoe hun boeken tot stand zijn gekomen. Kristof Devos, auteur en tekenaar van het genomineerde boek Dit is Miep leerde de juryleden dan weer hun zelfportret te tekenen. Er was ook een boekenzoektocht waarbij de kinderen doorheen de bibliotheek op zoek gingen naar de antwoorden op een reeks vragen over de genomineerde boeken. Aan de winnaars werden in totaal zeven boekenpakketten uitgedeeld.”

ARhus werkte ook samen met STAP, de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten, om de juryleden een andere blik op de gelezen boeken te bieden. “Twee leerkrachten van STAP werkten samen met hun leerlingen een toonmoment uit rond twee van de genomineerde boeken, en brachten hun voorstelling tijdens het KJV-slotfeest voor alle juryleden”, aldus Eva. “De kinderen vonden het fantastisch om boeken die ze zelf gelezen hadden, op het podium vertoond te zien worden. Voor de leerlingen van het STAP was deze voorstelling het hoogtepunt van heel wat maanden creatief nadenken en repeteren.” Tot slot werden de stemmen van de jury geteld en werden de favoriete boeken bekendgemaakt. Voor leesgroep 2 (6 tot 8 jaar) was dat Bobbi Bolhuis, redder in nood van Kate DiCamillo, voor de 8- tot 10-jarigen won Armstrong van Torben Kuhlmann en bij de groep 10- tot 12-jarigen kwam Alaska van Anna Woltz als winnaar uit de bus.

Geslaagd einde

Voor Eva Vandermeersch vormde dit slotevenement een geslaagd hoogtepunt van het leesjaar: “De juryleden van de 8 BRoeRe-bibliotheken hebben elkaar leren kennen, we hebben KJV een namiddag lang in de kijker gezet, en we hebben op een unieke manier samengewerkt met de leerlingen van het STAP.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier