Julie Sap uit Beernem wordt nieuwe Torhoutse jeugdconsulent

19/01/18 om 07:25 - Bijgewerkt om 07:24

De 25-jarige Julie Sap uit Beernem is vanaf vrijdag 9 februari de nieuwe Torhoutse jeugdconsulent. In de uitgeschreven examenronde bleek ze de beste kandidate te zijn.

Julie Sap uit Beernem wordt nieuwe Torhoutse jeugdconsulent

De nieuwe Torhoutse jeugdconsulent heet Julie Sap en komt uit Beernem. © Foto JS

Julie was tot nu toe actief in de bijzondere jeugdzorg. Torhout is voor haar onbekend terrein, maar in Beernem is ze sinds jaar en dag in het jeugdwerk actief.

Participatie is van het grootste belang

Julie is in Beernem opgegroeid, maar woont momenteel met haar vriend in de deelgemeente Oedelem. Ze heeft bachelor orthopedagogie gestudeerd aan de Hogeschool Gent en daarna geschakeld naar master in de internationale politiek aan de UGent. Momenteel werkt ze nog even als multifunctioneel begeleidster in de bijzondere jeugdzorg, met name bij de Gentse vzw aPart, specifiek in de afdeling De Kerhoek in Zomergem.

"Ik hoop dat ik als jeugdconsulent met het team van de jeugddienst mee vorm kan geven aan het Torhout van morgen", zegt ze. "Ik wil op de eerste plaats vertrekken vanuit de jongeren zelf. Ik vind participatie van het grootste belang. Ik zal op de jeugddienst uiteraard praktische en organisatorische taken vervullen, maar ik wil ook heel graag beleidsmatig te werk gaan."

Hoofdanimator speelpleinwerking Beernem

Als kind is Julie jarenlang lid van de scoutsgroep van Beernem geweest, maar ze heeft er nooit in de leiding gestaan. "Wel ben ik vanaf mijn 16de animator geweest in de gemeentelijke speelpleinwerking van Beernem. In totaal ben ik zo'n acht jaar op het speelplein actief geweest, waarvan vijf jaar als hoofdanimator. Ik heb de cursussen animator, hoofdanimator en instructeur in het jeugdwerk gevolgd. Zo kwam ik terecht bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), waarin ik meerdere jaren vormings- en beleidsvrijwilliger was. Via de VDS maakte ik kennis met de Torhoutse jeugdanimator Ruben Desmidt, want vorig jaar had de provinciale VDS-trefdag op het Torhoutse speelplein De Warande plaats. Nu worden we collega's in de jeugddienst."

Aan triatlon doen en graag op reis trekken

Sinds enkele jaren is Julie lid van het dagelijks bestuur van de jeugdraad van Beernem, momenteel als covoorzitter. "We organiseren met de jeugdraad activiteiten voor diverse doelgroepen van de lokale jeugd. We geven ook de populaire jongerenradio Radio Ongelikten Beir gestalte."

Julie houdt van sporten en doet aan triatlon, wat veel training vergt. Ze reist ook graag. "Het buitenland trekt me aan", zegt ze. "Tijdens mijn studententijd ging ik op Erasmus in Frankrijk en op buitenlandse stage in Bolivia. En ik deed mijn thesisonderzoek in Uganda."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!