Jarige scoutsgroep uit Torhout huldigt pioniers

Pionier Daniël Gobyn, staande tweede van links, was er in 2008 ook bij toen 'zijn' scouts goud vierden. (Foto JS) © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De grote dag nadert voor scoutsgroep Robrecht van Bethune: de viering van de zestigste verjaardag op zaterdag 21 april. Het feestprogramma ligt vast en de jeugdbeweging wil haar pioniers van weleer uitgebreid huldigen.

Een van die mannen van het eerste uur woont nog altijd in Torhout: de 86-jarige Daniël Gobyn uit de Karel de Ghelderelaan. Hij zal tijdens de spreekbeurten in zaal De Mast in de bloemetjes gezet worden. Herwig Declercq, een andere pionier die uitgeweken is, zal zelf het woord voeren en vertellen over de beginjaren.

Scoutsgroep Robrecht van Bethune, beter bekend als de scoutsgroep van ‘t centrum, zal tijdens het verjaardagsfeest zijn lijvige jubileumboek voorstellen. Het werd geschreven en samengesteld door Pieter Louagie, Laurens Baert en Tine Aelter. Ze vertellen de geschiedenis van de jeugdbeweging aan de hand van diverse getuigenissen en heel wat beeldmateriaal. De cover is van de hand van Peter van Heirseele, alias tekenaar Herr Seele, die als gewezen Torhoutenaar lid van de jubilerende scoutsgroep is geweest.

Start tweede Kerstdag

De feestelijkheden starten met een grote ledenactiviteit van 13 tot 16 uur aan lokaal Sperregem in de Bruggestraat. Om 16.45 uur trekken de scouts samen met de genodigden in stoet door het stadscentrum. Ze worden begeleid door de Brugse scoutsharmonie Sint-Leo. Tussen 18 en 19 uur heeft in zaal De Mast het officiële gedeelte plaats met een receptie, de voorstelling van het jubileumboek en een aantal spreekbeurten. Om 19 uur is er een walking dinner en om 21 uur treedt de coverband Z-Curse op met hits uit de jaren zestig en zeventig. Om 23 uur ten slotte speelt dj Tône ten dans.

Op Tweede Kerstdag 1958 werd in de kamer van aalmoezenier Willy Leroy in het Sint-Jozefsinstituut de Torhoutse scoutsgroep opgericht. Dat gebeurde na het experimenteren met activiteiten in het najaar van 1958 onder de koepel van de scouts van Kortemark. Op die Tweede Kerstdag waren Herwig Declercq, Daniël Gobyn, Jef Daled en uiteraard Willy Leroy present. In het eerste werkjaar namen de Torhoutse scouts nog de Kortemarkse naam Robrecht de Fries over en vormden ze als het ware een afdeling van Kortemark. Na dat ene jaar gingen ze echter resoluut op eigen benen staan en namen de huidige naam Robrecht van Bethune definitief aan. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier