Jan Vincent Lefere na de scholenkwestie: “Hoop dat Roeselare als scholenstad niet verzwakt”

Jan Vincent Lefere: "Er is veel energie, visie, inzet en kennis in de plannen gestopt en dat dreigt nu allemaal verloren te gaan." (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De vernieuwingsplannen van de scholengroep Sint-Michiel zijn definitief opgeborgen. na het harde protest van eind oktober wil de raad van bestuur vooral dat de rust terugkeert in de tien aangesloten scholen. “We zijn geschrokken over de rol die sociale media in dit verhaal hebben gespeeld”, zegt voorzitter Jan Vincent Lefere.

Het hele relaas deed al flink wat stof opwaaien. Toen de scholengroep Sint-Michiel die negen katholieke secundaire scholen in Roeselare en het Instituut Heilige Kindsheid in Ardooie groepeert in juni 2017 de vernieuwingsplannen voorstelde, stootten die op een lawine aan protest. Na een betoging doorheen het centrum van de stad werd besloten om alles opnieuw onder de loep te nemen, maar ook toen die aangepaste intenties in oktober van dit jaar werden gepresenteerd, weerklonk er weer gemor.

Net voor de herfstvakantie trokken de leerlingen van enkele scholen zelfs twee dagen na elkaar op straat en ontmijnde burgemeester Kris Declercq, geruggesteund door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, de situatie. Eerst werden de plannen naar de koelkast verwezen, nu zijn ze helemaal verdwenen. “Bijzonder spijtig”, vindt Sint-Michielvoorzitter Jan Vincent Lefere.

Hoe blikt u terug op het hele vernieuwingsverhaal?

“Ontgoocheld. Er is veel energie, visie, inzet en kennis in de plannen gestopt en dat dreigt nu allemaal verloren te gaan. We zijn met de allerbeste bedoelingen aan deze vernieuwingspoging gestart, maar het is jammer genoeg niet gelukt. Wij hadden het gevoel dat veel mensen mee wilden in ons verhaal, maar bepaalde groepen waren tegen die positieve verandering gekant. En zij hebben nu eenmaal het hardst geroepen.”

De bevraging onder de personeelsleden leerde dat een meerderheid tegen de plannen was.

“Die cijfers moet je nuanceren. De resultaten varieerden van school tot school en per vraag die gesteld werd. Stellen dat iederéén tegen de plannen was, is ronduit fout. Er was zeker een draagvlak voor de vernieuwing van Sint-Michiel. Maar ik betreur enorm hoe het hele verhaal op sociale media is uitgespeeld. We zijn echt geschrokken van de rol die het medium daarin gespeeld heeft. Daar zijn veel verwijten en lelijke woorden gevallen, is er op een laag-bij-de-grondse manier ‘campagne’ gevoerd.”

Hoe kijkt u tegen de dubbele betoging van eind oktober aan?

“Die hevige reactie hadden we echt niet verwacht. Het is begrijpelijk dat een aantal groepen zich geviseerd voelden. En jonge mensen mogen hun mening uiten. Spijtig genoeg zijn enkele op geruchten gebaseerde onwaarheden de wereld ingestuurd en die waren de voedingsbodem voor die betogingen. Gelukkig is er tijdens die eerste betoging, die niet toegelaten was, niks gebeurd. Want wij waren als scholengroep verantwoordelijk voor onze leerlingen, ook wanneer ze zich buiten de schoolmuren bevonden.”

Na twee dagen vol protest moest burgemeester Kris Declercq de zaak komen ‘ontmijnen’…

“Dat was een goeie zaak. Onze burgemeester kon optreden als een neutraal figuur en was uiteraard ook verantwoordelijk voor de openbare veiligheid. Net als wij zag hij die betogingen met lede ogen aan. Bovendien moest er dringend rust komen. Er dreigde een polarisatie tussen bepaalde scholen en onderwijsvormen. En daar zou niemand beter geworden van zijn.”

“Sint-Michiel neemt geen enkel initiatief meer om de scholen in Roeselare te vernieuwen. De impuls moet nu van de scholen zélf komen”

Nu zijn de vernieuwingsplannen volledig van tafel geveegd. Hoe ziet u de toekomst?

“Het is erg belangrijk te weten dat scholen op individuele basis wel nog altijd gesprekken met elkaar kunnen aanknopen en de mogelijkheden van een samenwerking kunnen onderzoeken, maar dat is tegelijk geen verplichting. De scholengroep Sint-Michiel neemt alvast geen enkel initiatief meer. We hebben wel twee externe en onafhankelijke ondersteuners aangesteld om scholen, die dat wensen, tijdens het proces te helpen.”

De leerlingen kwamen massaal op straat tegen de plannen. (Foto SB)
De leerlingen kwamen massaal op straat tegen de plannen. (Foto SB)© STEFAAN BEEL

Maar in se blijft de huidige situatie behouden?

“Klopt, met die verstande dat we wel het decreet van 28 maart 2018 rond de modernisering van het onderwijs moeten volgen. Er moet sowieso een vernieuwde eerste graad komen, maar elke school binnen Sint-Michiel zal die op haar eigen manier kunnen organiseren en invullen: met minstens 27 uren algemene vorming en een ruim keuzepakket, zodat elke leerling kan nagaan wat zijn talenten en interesses zijn. De scholen zijn nu al bezig om een mooi aanbod te creëren. Erg belangrijk: álle studierichtingen in álle scholen blijven behouden.”

Vreest u niet dat de toekomst van Roeselare als onderwijsstad op de helling komt te staan door het afvoeren van het vernieuwingsplan?

“Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit onze positie niet verzwakt. Roeselare is al van oudsher dé scholenstad bij uitstek in de regio en dat moet zo blijven. We begrijpen dat ouders hieraan zouden kunnen twijfelen. Net daarom was het ook erg belangrijk dat de rust binnen de scholen terugkeerde. De negatieve spiraal mocht de bovenhand niet krijgen. Maar wat gebeurd is, doet niets af van het feit dat onze leerkrachten uitstekend onderwijs aanbieden aan onze jongeren. We roepen voor volgend schooljaar ook twee nieuwe basisopties in het leven: Sport binnen VABI of VTI en Voeding & Horeca bij VISO. We willen ons aanbod net versterken en worden daardoor een scholengroep die alle basisopties aanbiedt. Iets wat niet veel voorkomt.”

Wat met de bouwplannen? Waren die rechtstreeks verbonden aan het vernieuwingstraject?

“Sint-Michiel kreeg de belofte op mooie subsidies te kunnen rekenen, maar die hebben we uiteraard nog niet. En die gelden zijn rechtstreeks verbonden aan concrete bouwprojecten. Als die er niet komen, dan komen ook die fondsen niet onze richting uit. Dat is klaar en duidelijk, maar het zou wel erg jammer zijn om die trein te missen. Iedereen moet beseffen dat degelijk onderwijs rechtstreeks verbonden is aan een goeie infrastructuur. In Roeselare hebben we een groot onderwijspatrimonium, maar we moeten durven inzien dat sommige gebouwen stilaan wat verouderd zijn. Het is nú het moment om in onze gebouwen te investeren. Er staat gelukkig wel al een project op stapel voor VABI, waar we een volledig nieuw gebouw willen optrekken en tegelijk het Internaat-Zuid willen renoveren. Een verhaal dat volledig los staat van de afgesprongen vernieuwingsplannen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier