Inplanting groenzone nieuwe school in Heestert baart buurt zorgen

Het oefenterrein van de hondenclub Wilskracht komt dichter bij de bewoonde zone te liggen. (Foto RRZ)
Redactie KW

Met de inplanting van de nieuw te bouwen school in Heestert aan het Kerkhofplein rees enige ongerustheid bij de buren. Vooral de invulling van de groenzone en de toekomstige mobiliteit doen de gemoederen beroeren.

Het was een schrijven van een buur, die aan Kampenhove woont, die de belangstelling wekte. Hij had geen bezwaar tegen de inplanting van de school aangezien de huidige gebouwen tot op de draad versleten zijn, maar hij stelde zich toch enkele vragen. Hij had vooral problemen met de doorgang van het plein naar het Kerkhofplein. Alleen al voor een auto is die doorgang moeilijk, laat staan voor hulpdiensten.

Frustratie

Een tweede struikelblok was het nieuwe onderkomen van de terreinen van hondenclub Wilskracht. Hij opperde dat er wel een bouwvergunning voor het slopen van het clubhuis van Wilskracht was, maar geen vergunning voor het verplaatsen van een nieuw gebouw en de toestellen. Hij stelde dat het BPA voorziet in de module ‘voorbehouden als groene bufferzone’ terwijl de oefenvelden nu dichter bij de woonzone liggen en de buffer enkel nog een strook is die ook als wandelpad dienst doet.

Tevens stelde hij dat de gemeente gelooft dat ze mensen kan overtuigen om met de fiets of te voet naar de school te komen. Hij noemt dit wishful thinking temeer de meeste schoolgaande jeugd van de andere kant van Heestert komt en de N8 nog altijd die gevaarlijke weg over moet.

Inspraak

Een laatste punt van frustratie was het gebrek aan inspraak van de nabijgelegen bewoners. Pas op het einde van de vergadering van de dorpsraad kreeg men te zien hoe het plan zal zijn.

“In dit dossier waren er verschillende overlegmomenten met gebruikers van de huidige school, de dorpsgemeenschap en verenigingen die op de site actief waren”, reageert schepen Johan Rollez (N-VA), bevoegd voor Jeugd en Onderwijs. “Daaruit bleek dat de site Chiro/Wilskracht de beste locatie voor de school was, en tegelijk een oplossing voor Wilskracht, dat het liefst op de site zelf wil blijven. Het voorstel aangeboden door een buur om in een deel van zijn tuin de club te huisvesten bleek te duur uit te vallen, onder andere op vlak van het voorzien van nutsleidingen. We sluiten wel een overeenkomst met die buur om zijn tuin in te schakelen om de speelruimte te compenseren die we door de inplanting van de school verliezen.”

Vergunningen

“Wat vergunningen betreft is de verplaatsing van de oefenvelden niet vergunningplichtig omdat het de wijziging van een al ingericht terrein betreft en de zone waar ze nu liggen, ingekleurd is voor ‘openbaar groen waar actieve en passieve recreatie toegelaten is'”, gaat de schepen verder. “Er moet ook een nieuw clubhuis komen en het voorstel is om dit in het verlengde van de Chirolokalen aan te bouwen. Daarvoor is wel een omgevingsvergunning nodig die ten gepaste tijde zal aangevraagd worden.”

Overlast

“Wat de eventuele bezorgdheid van de buren voor mogelijke overlast betreft en als die afkomstig van leden van de hondenclub zou zijn, dan moet de club zijn verantwoordelijkheid nemen en de leden daarop aanspreken. Het is mijn bedoeling om eerstdaags contact te nemen met een aantal directe buren om te zien of er bijkomende maatregelen nodig zijn en dit probleem eventueel met de buren en hondenschool uit te klaren. Wat de mobiliteit bevat het ontwerp een aantal pistes, grotendeels op basis van de insteek van de buren en die worden in het voorjaar verder uitgewerkt”, aldus schepen Rollez.

Verhuizing geen optie

Voorzitter Gilbert Demets van hondenclub Wilskracht heeft ook zijn mening in deze zaak. “Onze club bestaat al 46 jaar. Al 29 jaar bevinden wij ons op de site waar nu de school gebouwd wordt. Met de verplaatsing van onze oefenvelden voorzie ik geen problemen met de schoolgaande jeugd, aangezien onze werking dezelfde blijft, namelijk op zaterdag, zondag, woensdag- en vrijdagavond. Wat ons clubhuis betreft, het verplaatsen van het bestaande is geen optie en het voorstel is een gemetselde versie in het verlengde van de Chirolokalen. Over die uitbouw is er eerstdaags een bijeenkomst met de gemeente.”

(Rudy Roobroeck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier