Ieperse ouders organiseren zelf kinderopvang

Ouders Charlotte Gekiere en Brecht Geerardyn houden toezicht. (Foto EG)
Redactie KW

Zeven jonge gezinnen hebben De Vacacientjes opgestart, een vakantie-opvang voor kindjes van de Capucienenschool. “We willen dit ook in de zomervakantie op poten zetten”, vertelt Tine Meyfroodt.

Tine (32) woont in de Dikkebusseweg en is getrouwd met Gianni Bottecchia (34). Hun kindjes Emile (5) en Axelle (3) gaan naar de Capucienen. Samen met Charlotte Gekiere, Sharon Missinne, Eefje Schoutteten, Birgit Leroy, Karen Vanden Broucke en Machteld Meyfroodt richtte ze de bijspeelopvang De Vacacientjes op in de tekenacademie van de Capucienenschool. “De naam is een samentrekking van de Capucienen en vakantie”, verduidelijkt Tine. “Het uitgangspunt is een bijspeelopvang waarbij de ouders afwisselend instaan voor de opvang. De Vacacientjes is toegankelijk voor peuters tot en met kinderen van 8 jaar. Als je een dag of twee halve dagen zorgt voor de groep, krijg je in ruil vier dagen opvang voor drie euro per dag. We werken hiervoor samen met vzw Cokido.”

“We hopen om op termijn te verhuizen naar de school”

“Het is niet de bedoeling om de reguliere opvang te vervangen, we bieden iets extra aan. Ook voor ons als ouder is dit nuttig. In ons druk leven is het een ideaal moment om tijd te maken voor onze kinderen en te zien hoe ze omgaan met leeftijdsgenoten. We willen meer betrokkenheid tonen.”

18 kindjes

De opvanguren waren van 7.30 tot 17.30 uur. “Voor het materiaal konden we gebruik maken van speelgoed van de speelotheek en via een inzameling bij Free Cycle Ieper. Door het goeie weer konden ze vaak buiten spelen. Twee papa’s brachten de kindjes op dinsdag naar het grote speelplein aan het Jeugdstadion en er was de afgelopen week ook poppenkast en muzikale pak. We verwelkomden gemiddeld 18 kindjes per dag. Hierbij zijn er telkens twee volwassenen aanwezig. Voor de lunch brengen de kinderen hun eigen boterhammen mee.”

Tot 12 jaar

Nu volgt een evaluatie, maar de Vacacientjes zouden graag in de zomervakantie verdergaan. “Niet de volledige zomervakantie, maar we willen dit initiatief enkele weken verder te zetten. We hopen om op termijn gebruik te maken van de schoolinfrastructuur. Onze huidige locatie, de tekenacademie, is een goed alternatief, maar het is minder goed afgesloten dan in de school. We maakten daarom gebruik van nadars. Op het schooldomein kunnen we onze capaciteit ook optrekken en zouden we de leeftijdsgrens kunnen verhogen tot 12 jaar, zodat elke leerling van de school in aanmerking komt.” (AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier