Ieperse basisschool wil kinderen met boekenkaravaan Tuur stimuleren om te lezen

© HD
Redactie KW

In basisschool Immaculata Ieper staat sinds kort een boekenkaravaan op de speelplaats. Die moet de kinderen stimuleren om sneller een boek in de hand te nemen.

Het unieke project werd op poten gezet door de leeswerkgroep van de school. “Met onze werkgroep sprokkelen we ideeën om de kinderen buiten de leeslessen aan te zetten tot lezen. Juffrouw Ava merkte boekenkaravaan Tuur op tijdens de vakantie. We waren meteen overtuigd van het idee”, vertelt Birgit Neyrinck (37), zorgcoördinator in basisschool Immaculata. “De leerlingen kunnen de karavaan ‘s morgens en tijdens de middagpauze bezoeken. Ze mogen in groepjes van twaalf naar binnen en ieder kwartier wordt er gewisseld. Binnen vinden ze boeken en smartgames. Ook tijdens de lesuren wordt Tuur gebruikt.”

De berichtgeving rond het leesniveau van de kinderen is niet altijd positief. “Onlangs kwam in de media dat kinderen steeds slechter zijn in begrijpend lezen. Met de karavaan willen we hen stimuleren om vaker te lezen en zo hun leesniveau te verbeteren”, zegt Birgit. Het concept heeft haar doel niet gemist. “We merken dat de kinderen enthousiast zijn. De karavaan stond er nog maar een dag wanneer een meisje me vertelde dat ze ‘s avonds naar de bibliotheek zou gaan“, glundert de zorgcoördinator.

Boekenkaravaan Tuur is niet het enige leesproject van de school. “Ouders en grootouders komen regelmatig naar de klas om leesgroepjes te begeleiden. Daarnaast hebben we sinds dit jaar een nieuwe taalmethode. Daarbij horen vaak enkele extra’s, zoals een poppenspel. Gelukkig hebben we met het oudercomité een sterke partner die die zaken mee helpt financieren”, aldus Birgit.

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier