Hilde Crevits geeft startschot voor bouwwerken in Heilig Hartcollege Waregem

Het directieteam met Geert Van Den Bossche, Petra Depraetere, Jean Marie Noreillie (algemeen directeur), An De Bremme en minister Hilde Crevits. © DJW
Redactie KW

Na de sloop van een aantal woningen in de Olmstraat nabij de sporthal van het Heilig Hartcollege en het graven van de bouwput kwam Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits dinsdagmorgen de officiële start geven voor de nieuwbouw. Die voorziet in nieuwe klaslokalen en extra ruimtes voor de ondersteunende diensten van de onderwijsinstelling. Samen is dat goed voor een investering van 4,3 miljoen euro, waarvan 3 miljoen euro Vlaamse subsidies.

Tegelijk met de start van de bouwwerken stelde het Heilig Hartcollege dinsdagvoormiddag ook de compleet nieuwe speelplaats voor die werd ontworpen en aangelegd als een multifunctioneel sportterrein waarop de jongeren kunnen voetballen, basketten of hockey spelen. De van een gepaste rode grondlaag voorziene speelplaats wordt letterlijk omringd en afgerond door een looppiste die bestaat uit drie banen. Alles samen gaat het over een recreatieplek en sportspeelplaats die eigenlijk als outdoor uitbreiding fungeert van de aangrenzende hal voor binnensporten. Prijskaartje: 750.000 euro, waarvan 300.000 afkomstig van Vlaanderen.

Kijk, ontdek, beleef

“De visie van het College vind je in onze leuze: kijk, ontdek, beleef”, legt directeur Jean Marie Noreillie uit. “Wij trekken dat door in alles wat wij ondernemen. Ook met de nieuwe speelplaats waar je kan sporten maar waar je evengoed wandelt of je gewoonweg vermaakt tijdens de recreatiemomenten. Dat geldt ook voor de nieuwbouw in de Olmstraat waar wij extra leslokalen optrekken. Die uitbreiding is meer dan nodig want wij kampen al jaren met plaatsgebrek.”

“Op de nieuwe speelplaats kan je sporten of je gewoon vermaken tijdens recreatiemomenten” – Jean-Marie Noreillie (Directeur)

Het project moet af zijn mei 2019. Intussen zijn er vijf bouwdossiers waarvan er al verschillende zijn afgewerkt. “Na de speelplaats is het nu de nieuwbouw die daarop perfect aansluit en tegelijk de verbinding vormt met de sporthal. Met dit alles zijn wij klaar voor de toekomst”, aldus de directeur.

Specialisatieklassen

Intussen maakte het Heilig Hartcollege de voorbije jaren al werk van andere vernieuwingen, aanpassingen aan de infrastructuur en nieuwe accommodatie. Zo werd er asbest verwijderd voor een bedrag van 72.000 euro en kwamen er specialisatieklassen waarvoor een investering nodig was van 700.000 euro. Ook de sporthal werd vernieuwd. Lokale sportverenigingen kunnen er ‘s avonds en in het weekend gebruik van maken.

Leerlingen van het Heilig Hart basketten op de compleet vernieuwde en heringerichte (sport)speelplaats.
Leerlingen van het Heilig Hart basketten op de compleet vernieuwde en heringerichte (sport)speelplaats.© DJW

Minister Hilde Crevits stipte nog aan dat de nieuwbouw en de nieuwe speelplaats deel uitmaken van de huidige inhaalbeweging en modernisering van schoolgebouwen in Vlaanderen. “In 61 van de 64 West-Vlaamse gemeenten wordt er ofwel een schoolgebouw grondig vernieuwd of komt er een nieuwbouw. In 2017 alleen al was dat goed voor 45 miljoen Vlaamse subsidies. Dan heb je nog de projecten in de provincie in samenwerking met de privésector, goed voor een investering van ruim 300 miljoen euro”, somde de minister op. “En straks voegen wij daar zes nieuwe projecten aan toe voor nog eens 106 miljoen euro. Een ervan is opnieuw in Waregem: het project Middenschool Groenhove.”

Thijs Clarysse (opvoeder): “Ook leuk voor de internen”

Hilde Crevits geeft startschot voor bouwwerken in Heilig Hartcollege Waregem

Opvoeder Thijs Clarysse juicht de vernieuwing van de speelplaats toe. “Het is een goede zaak voor de leerlingen dat zij zich tijdens de recreatieperiodes kunnen uitleven. De focus ligt op het sportieve gebeuren. Voor de lessen lichamelijke opvoeding is het in elk geval een passende infrastructuur. Daarnaast is het ook meegenomen voor onze internen die er zich ‘s avonds kunnen ontspannen. Er zijn veel mogelijkheden aangezien de plek met verschillende beschilderingen voor de diverse disciplines werd ingevuld”, vindt hij.

Luca Noyez (derdejaarsleerling): “School is bezig met de toekomst”

Hilde Crevits geeft startschot voor bouwwerken in Heilig Hartcollege Waregem

Luca Noyez hoopt en denkt dat de nieuwe speelplaats alle leerlingen zal samenbrengen op een en dezelfde locatie. “Meteen is deze realisatie ook heel toekomstgericht: de school is bezig met wat de komende jaren nodig is”, vertelt hij. “Ik vind het ook best leuk dat de minister dit project komt toelichten. Het gaat toch over een serieuze investering die goed is voor de leerkrachten, leerlingen en al wie te maken heeft met de school. Daar mag iedereen in feite wel tevreden over zijn.”

Willeke De Kocker (laatstejaarsleerling): “Iedereen kan dit gebruiken”

Hilde Crevits geeft startschot voor bouwwerken in Heilig Hartcollege Waregem

Laatstejaars handel Willeke De Kocker volgde de officiële opening van de speelplaats samen met haar klasvriendinnen van nabij. “Het is goed om weten dat er uitstekende mogelijkheden zijn om je sportief te ontspannen op school. Iedereen zal er echt gebruik van kunnen maken”, voorspelt ze. “Alleen al de looppiste rond het terrein is een mooie aanvulling. Die sluit perfect aan bij basket, voetbal of hockey dat je binnen de looppiste kan spelen.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier