Hervorming Roeselaars vrij middelbaar onderwijs in de koelkast

© STEFAAN BEEL
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

De hervormingsplannen voor de vrije scholen van de Roeselaarse scholengemeenschap Sint-Michiel gaat voor onbepaalde tijd in de koelkast.

Dat deelde burgemeester Kris Declercq (CD&V) mee. Op zijn initiatief is Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits woensdagochtend langs geweest voor een overleg over de Roeselaarse scholensituatie. Overleg met de scholengemeenschap en met de leerlingen leidde tot een afspraak om voor onbepaalde tijd een time-out in te lassen.

Dinsdagavond kreeg het hervormingsplan in het overleg van personeelsafgevaardigden een negatief advies. “Er is onvoldoende draagvlak voor het herstructureringsplan. De decretale verplichte onderwijsvernieuwing moet losgekoppeld worden van de herstructurering binnen de scholengemeenschap Sint-Michiel,” luidde het.

Dinsdag gingen ook leerlingen van diverse scholen betogen op straat in het centrum van de stad. De leerlingen trokken naar het administratief hoofdkwartier (K33) van de scholengemeenschap, spraken er coördinerend directeur Damienne Cottens en waren achteraf ontevreden over dat overleg.

Leerlingen van de Burgerschool kwamen in diezelfde buurt op straat om de plannen toe te juichen. Een soort van tegenbetoging.

Voor burgemeester Kris Declercq was de maat vol. “Wij hebben kwaliteitsvol onderwijs in onze stad. We willen dat zo houden en we willen vooral ook rust in de stad”, zei hij. Hij nam daarop initiatief om de betrokkenen bij zich te roepen, woensdagochtend, voor overleg. Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kwam langs. Zij overtuigde de scholengroep ervan dat er eerst zonder dwingende deadline kan worden gewerkt. Vooral aan het zoeken naar een methode om in overleg met alle betrokkenen – ook leraren, ouders en leerlingen – aan een plan te werken.

Dat gebeurt nu dus eerst: het zoeken naar een methode van overleg en van samenspraak. Er gelden ook geen deadlines meer. De scholen krijgen de tijd om samen een weg te zoeken die kan leiden tot een oplossing waarin elke school zich kan vinden.

Het is de bedoeling dat ook het protest mee met de plannen de koelkamer in gaat.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier