Harelbeekse leerlingen maken Vlaggenveld als eerbetoon aan WO I-slachtoffers

© LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Net iets minder dan 200 leerlingen van het vijfde leerjaar uit acht verschillende Harelbeekse basisscholen werkten mee aan een Vlaggenveld als herdenking van de gesneuvelden van WO I. Het veld maakt deel uit van de kunsttentoonstelling ‘Don’t Mention the War’ die loopt van 7 september tot 11 november in het Kunstenhuis.

De leerlingen werkten daarvoor samen met twee kunstenaars van Studio Moscou. Het kunstenaarscollectief werkt met specifieke doelgroepen rond verschillende thema’s. Daarbij gebruiken ze natuurlijke materialen, houten constructies, projecties en audio. “De leerlingen volgden enkele workshops en mochten brieven en gedichten schrijven en tekeningen maken. We vertrekken vanuit de heraldiek en de symbolen op bestaande grafstenen en monumenten om zo per klas een aantal vlaggen te maken“, luidt het.

“De 181 leerlingen verdiepten zich in de verhalen van lokale burgerslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Daaruit haalden ze kleuren en vormen waarmee ze een vlag ontwierpen”, zegt projectcoördinator Mia Degezelle van de Dienst Erfgoed van de stad Harelbeke. Het resultaat is een Vlaggenveld dat te zien is aan de trappen bij de Sint-Salvatorkerk.

Harelbeekse leerlingen maken Vlaggenveld als eerbetoon aan WO I-slachtoffers
© LOO

Er was een plan, er waren postduiven

Er was gehuil, er was een bloedbad

Er waren mensen die gilden van angst

Nathan en Inias van basisschool St-Augustinus hielpen mee. “We zagen een voorstelling met verhalen van soldaten en volgden de workshops. We mochten experimenteren met textiel en zeefdruk. Op de vlag moest een zelfgemaakte tekst komen. We kozen bazouka maar dat mocht niet, het was te oneerbiedig”, vertellen Nathan en Inias. “Voor de vlag kozen we zwart en rood. Dat valt op want rood is de kleur van bloed. Zwart is verdriet en dood. De witte linten rond de vlaggenmasten zijn het kleur van de vrede.”

Nathan en Inias.
Nathan en Inias.© LOO

De vlaggen worden daarna tot één installatie samengevoegd. ‘Don’t Mention the War’ loopt van 7 september tot 11 november in het Kunstenhuis, het museum Peter Benoit en vijf openbare plaatsen in Harelbeke. Het groepskunstwerk van de leerlingen is te bezichtigen op het grasveld naast de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke.

https://www.youtube.com/watch?v=X1Bs88w866o

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier