Handelsinstituut Regina Pacis uit Tielt valt in de prijzen met antipestbeleid

We herkennen directrice Carine Van Damme en de leerlingen Julie Lambert, Anna Dejonckheere, Laurine Degezelle, Ophélia Boelaert, Zarah Vanbrabant, Leonie Bauwens, Tiebe Deweerdt en Jules Verloove. © Nele
Redactie KW

Handelsinstituut Regina Pacis uit Tielt nam deel aan de ‘Pesten, dat kan niet’-wedstrijd met een uitgebreid antipestbeleid. Samen met negen andere Vlaamse scholen vielen ze daarmee in de prijzen. De 500 euro die ze wonnen, zal opnieuw in het Peer Support-project van de school gestopt worden.

“Pesten komt voor in iedere school”, weet Peer Support-coach Dominieke Wittouck. “De jongste jaren werd dat pesten ook serieuzer door sexting en cyberpesten. Ikzelf werk al sinds de jaren 90 in Regina Pacis en we werken steeds herstelgericht en preventief. Dit omdat straffen niet altijd helpt.”

Dominieke werkt samen met Marlies Vanhee en Tina Rogge als coaches. Peer Support wordt versterkt dankzij de leerlingenraad en het meter- en peterproject. “Daar komen nu ook nog eens acht vertrouwensleerlingen bij. Dat houdt in dat we leerlingen opleiden, die kunnen praten en luisteren naar mensen die zich niet goed in hun vel voelen. In de eerste plaats zijn ze vooral een vriend voor de persoon, maar indien nodig verwijzen ze de leerling ook door.”

Sweaters voor vertrouwensleerlingen

In 2017 hoorde Dominieke tijdens een cursus Peer Support over de wedstrijd ‘Pesten, dat kan niet’ en maakte ze een basisdossier op voor de deelname. “Daarna kreeg ik een mail met de vraag of we ook eens een uitgebreider dossier konden doorsturen. Op 13 december mochten we dat gaan verdedigen in Mechelen en nu hebben we te horen gekregen dat we in de prijzen vallen met ons dossier. Het is fijn om te zien dat ons hard werk beloond wordt. Het bedrag van 500 euro dat we gewonnen hebben, wordt weer in het Peer Support-project gestopt voor onder andere sweaters voor de vertrouwensleerlingen.”

Kleur tegen Pesten

Zoals elk jaar neemt de school ook deel aan de Vlaamse Week tegen Pesten van vrijdag 22 februari tot vrijdag 1 maart. Ze zullen elke dag een kleur tegen pesten kiezen. “Wij vinden het belangrijk dat er in de school een positieve levenskwaliteit is. We zijn een kleine school van ongeveer 300 leerlingen, die er samen een warme school proberen van te maken. Zo deden we ook een actie voor Rodeneuzendag en konden leerlingen met valentijn een roosje kopen voor hun geliefde.”

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier