Halve eeuw onderwijs in Onze Jeugd in Roeselare

De werkgroep rond 50 jaar Onze Jeugd wil op zaterdag 16 juni zo veel mogelijk oud-leerlingen en oud-personeelsleden opnieuw op de schoolterreinen ontmoeten. (Foto Stefaan Beel) © (Foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Dit schooljaar bestaat Onze Jeugd uit de Roeselaarse Iepersestraat 50 jaar. De middelbare school wil dit met zo veel mogelijk oud-leerlingen en oud-leerkrachten vieren op zaterdagnamiddag 16 juni. Wij bladeren ondertussen even door de geschiedenis van Onze Jeugd met technisch adviseur Bram Popelier.

Onze Jeugd is één van de tien scholen van de scholengroep Sint-Michiel in Roeselare. De school uit de Iepersestraat biedt aangepast onderwijs voor jongeren met autismespectrumstoornissen en jongeren met gedrags- en emotionele problematiek. De school bestaat precies 50 jaar en wil dit met alle leerlingen en personeelsleden maar ook met de oud-leerlingen en oud-leerkrachten vieren op zaterdag 16 juni.

Start in 1968

“Onze Jeugd ging van start in 1968, een jaar waarin vele scholen voor bijzonder technisch onderwijs werden opgestart”, vertelt Bram Popelier.

“Onze Jeugd werd opgericht door het echtpaar Jozef Camerlynck en Simonne Vanneste, ook de bezielers van Onze Kinderen, een tehuis voor verwaarloosde jeugd. Er startten 24 leerlingen op 1 september 1968 en de eerste directeur was Gerard Verstegen. Op 1 september 1973 werd het door Jozef Camerlynck aangekochte domein Mariëndaele langs de Iepersestraat de nieuwe vestigingsplaats voor Onze Jeugd. In 1980 veranderde Onze Jeugd van een privéschool naar een confessionele school en trad toe tot het Nationaal Verbond voor Katholiek Buitengewoon onderwijs. Ondertussen was directeur Verstegen opgevolgd door Marcel Van den Broeck.”

“Vijf jaar later werd Ronny Lefere de nieuwe directeur en tevens de eerste lekendirecteur. Conform de wet op het buitengewoon onderwijs van 1978, creëerde Onze Jeugd een eigen schoolstructuur. De afdelingen metaal- en houtbewerking werden uitgebouwd en uitgerust in functie van de aangeboden kwalificatietechnieken. In 1992 startten door de invoering van het gemengd onderwijs in Onze Jeugd voor het eerst negen meisjes. De school kreeg dit jaar ook de goedkeuring om de afdeling textiel op te starten.”

Sint-Michiel

“Op 1 september 1995 zette Onze Jeugd de eerste stappen in het geïntegreerd onderwijs waarbij onze leerlingen les volgden in het gewoon beroepsonderwijs in het Izegemse VTI. Later breidde dit project uit over verschillende scholen. Op 1 april 2005 ging de toenmalige directeur Ronny Lefere op pensioen en werd opgevolgd door Danny Herreman. Onze Jeugd trad vanaf 2006 ook toe tot scholengroep Sint-Michiel en bouwde het opleidingsniveau 4 voor leerlingen met gedrags- en emotionele problematiek en autisme verder uit. Directeur Herreman werd op zijn beurt in 2014 opgevolgd door Sofie Vermandere die dit schooljaar de fakkel doorgaf aan Heidi Vierstraete.”

Speciale band

“Onze leerlingen en oud-leerlingen zijn best trots op hun school”, gaat Bram Popelier verder. “Zelfs al is of was het in eerste instantie niet altijd een positieve keuze. Ook voor onze personeelsleden is het een speciale job. Eigenlijk is werken met onze jongeren meer een roeping. In Onze Jeugd werken is niet voor iedereen weggelegd: je moet echt wel een open levens- en opvoedingsvisie hebben. Ik heb leerkrachten en opvoeders gekend die het moeilijk hadden en hier niet konden aarden. Hier ben je altijd opvoeder en leerkracht en moet je vergevingsgezind zijn en open staan voor herstel. Onze leerlingen dragen vaak al een grote rugzak mee voor ze hier naar school komen en onze personeelsleden staan heel dicht bij de leerlingen. We maken ook kleine klassen om problemen snel te detecteren en te zoeken naar oplossingen.”

“Deze school op een grote site met veel groen is een echt rustpunt voor onze leerlingen”

“Ik ben hier 15 jaar geleden voor het eerst binnen gestapt om stage te doen en ik ben niet meer vertrokken. Ik was twaalf jaar leerkracht technische vakken en nu ben ik drie jaar technisch adviseur. Ja, er is wel een speciale band tussen onze leerlingen en de personeelsleden. We ervaren dat genoeg wanneer oud-leerlingen eens binnen springen: het eerste dat ze vragen is hoe het gaat met die of die leerkracht.”

Jubileumfeest

“We willen dan ook dat er heel veel oud-leerlingen en vroegere personeelsleden aanwezig zijn op het jubileumfeest van zaterdag 15 juni. Dat feest begint eigenlijk al op vrijdagmiddag wanneer we onze leerlingen vergasten op een lekkere maaltijd en er in de namiddag spelletjesactiviteiten staan geprogrammeerd. ‘s Avonds volgt dan het officiële gedeelte en op zaterdagnamiddag verwachten we heel veel oud-leerlingen en oud-personeelsleden op school voor een grote reünie.”

Toekomst

“Er is al veel gesproken over de toekomst van Onze Jeugd en of we hier op deze locatie zullen blijven. Onze leerlingen volgen inderdaad sommige vakken in andere scholen zoals in het VTI of in VABI. Maar toch is deze groene en grote campus langs de Iepersestraat essentieel voor hen. Deze schoolsite is een echt rustpunt voor hen, ze ervaren hier niet constant de prikkels die ze in een andere schoolomgeving wel ondervinden. Daarom hoop ik, en wellicht veel collega’s met mij, dat wij niet moeten verhuizen. En dat is echt wel steeds met ons opvoedingsproject voor kwetsbare jongeren en onze jongeren zelf in gedachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier