Gemeenteschool Okido sluit in juni definitief de deuren: school zelf niet opgezet met beslissing

Er werd voor de ingang van het gemeentehuis een spandoek gelegd met daarop bovenstaande slogan. © JCR
Redactie KW

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) bevestigde maandagavond dat de afdeling Staden van Gemeenteschool Okido in juni zijn deuren definitief sluit. De gemeente ziet meer heil in een nieuwe school die door het vrije net op de huidige site van de Vrije Basisschool zou opgetrokken worden. De school zou tussen 1 september 2022 en 1 september 2023 gerealiseerd moeten zijn. De nieuwe school van het vrije net en omgeving moeten ook een “site voor het kind” worden.

De ouderraad van de Gemeenteschool zorgde maandagavond voor de nodige animo terwijl er in het vlakbij gelegen gemeentehuis uitleg gegeven werd over de mogelijke sluiting aan de gemeenteraadsleden. Zo werd onder andere een spandoek voor de ingang van het gemeentehuis gelegd met daarop de slogan “Vanderjeugd is niet voor de jeugd”.

Verschillende zaken dwongen ons bij de start van de nieuwe legislatuur om ernstig na te denken over de toekomst van het gemeentelijk onderwijs in de deelgemeente Staden, aldus burgemeester Vanderjeugd

Toen de eerste raadsleden naar buiten kwamen werd al vlug duidelijk dat de school eind juni zijn deuren sluit. Nadien kregen ook de ouderraad en de schoolraad de nodige uitleg. “Verschillende zaken dwongen ons bij de start van de nieuwe legislatuur om ernstig na te denken over de toekomst van het gemeentelijk onderwijs in de deelgemeente Staden”, legt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) uit.

Zo is er een serieuze uitstroom in de school, is de realisatie van het vlak bij de school gelegen verkaveling ‘Twee Hofsteden’ verplaatst naar een latere datum en kampt de school met een verouderde infrastructuur. Volgend schooljaar zou de afdeling Staden van gemeenteschool Okido ook 44 lestijden verliezen. We hielden als nieuw bestuur het onderwijslandschap tegen het licht en knoopten gesprekken aan met de verschillende onderwijsnetten. Die gesprekken mondden geleidelijk aan uit in onderhandelingen waarbij het gemeentebestuur één glasheldere voorwaarde stelde aan elke gesprekspartner: de ontwikkeling van een nieuwe site voor alle kinderen in Staden met een degelijke, moderne en eigentijdse schoolinfrastructuur waar met zorg en aandacht elk kind de kans krijgt om zich op een positieve manier te ontplooien.”

Terrein van de Zusters Maricolen

“We kregen de sterkste garanties daarvoor van het vrije net. Zij plannen de bouw van een nieuwe school op het ruime terrein van de Zusters Maricolen. We creëren er ook ruimte voor verschillende dienstverleningen waarbij het kind centraal staat. De school en omgeving moeten een ‘site voor het kind’ worden. Ook de nabijheid van vrije tijdssite ‘De Wankaarde’ zorgt er voor dat kinderen voor, tijdens en na school een vlotte aansluiting maken met hun sportclub, de bibliotheek en andere vrijetijdsbesteding.”

Veerle Verborgh, coördinerend directeur van scholengemeenschap “De Achthoek” waartoe de Stadense gemeenteschool Okido behoort, is niet opgezet met de geplande sluiting van de afdeling Staden van de gemeenteschool. “De beslissing tot sluiting gebeurde volledig autonoom door het gemeentebestuur en zonder inspraak“, aldus de directeur. “De school kan perfect blijven bestaan met eigen middelen en genereert zeker voldoende lesuren.”

Het is nog niet duidelijk wat er met het schoolgebouw zal gebeuren. “De sporthal waarin recent nog werken werden uitgevoerd, zal wel nog een tijd gebruikt worden”, weet burgemeester Vanderjeugd. Ook de vlakbij gelegen gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang gaat dicht. Er komt een nieuwe opvang op de nieuwe schoolsite van het vrije net al is nog niet meteen duidelijk of die door de gemeente zal uitgebaat worden.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier