Gemeentelijke basisschool Wevelgem zoekt opvolger voor directeur Jan

Jan Mispelaere is tien jaar directeur van GBS Wevelgem. © TGM
Redactie KW

Momenteel is er een vacature voor de functie als directeur van de gemeentelijke basisschool. Die functie neemt Jan Mispelaere (58) al tien jaar voor zijn rekening. Jan zal nu een stapje achteruit zetten en misschien opnieuw lesgeven, naast zijn taak als zorgondersteuner.

Jan studeerde af als onderwijzer in Oostakker in 1979. “Ik wou van jongaf eigenlijk al graag voorde klas staan. In november datzelfde jaar kon ik al even aan de slag in de gemeentelijke basisschool in de Hoogstraat met een vervangingscontract”, vertelt hij. “Door mijn legerdienst was ik een tijdje niet op school te vinden. Na mijn terugkeer gaf ik les in het vierde leerjaar in de Hoogstraat en ook in de Goudenregenstraat, gevolgd ook door het tweede, derde, vijfde en zesde.”

In het eerste leerjaar stond Jan dus nooit. Of zou hij dat toch nog graag doen? “Ik gaf liever les aan de oudere kinderen, dat lag me wel beter. Ik had ook niet meteen een voorkeur voor een bepaald vak”, zegt hij. “Nu, gaandeweg heb ik ook andere functies opgenomen als ICT-coördinator, zorgcoördinator en beleidsmedewerker. Daaruit werd ik dan uiteindelijk tien jaar geleden directeur.”

Leerlingen centraal

Een voorkeur voor directeur of leerkracht heeft Jan niet. “Beide functies hebben hun voor- en nadelen“, meent hij. “Als directeur komt er bijvoorbeeld meer administratie bij kijken en zijn er ook meer vergaderingen. Een job als leerkracht waarbij je een hele dag voor de klas staat, valt ook niet te onderschatten. Maar in beide functies heb je met leerlingen te maken. En daar draait het uiteindelijk om.”

Als Jans opvolger er is, blijft hij actief binnen de school. “Ik ben nu al een drietal uur bezig met zorgondersteuning. Het is dus mogelijk dat ik misschien wel weer voor de klas sta. Dan is de cirkel rond.”

(Tim Ghillemyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier