Freinetschool uit Emelgem organiseert eigen klimaatmars

© JCR
Redactie KW

Niet alleen in Brussel, maar ook in Emelgem werd er donderdagnamiddag voor het klimaat betoogd. Tweehonderd leerlingen, leerkrachten en ouders van freinetschool De Kleine Tovenaar stapten door de omliggende straten om aandacht te vragen voor het klimaat. Het idee kwam van Roan Oosterlinck (5), die de andere kinderen kon motiveren voor het initiatief.

“Ik stapte eind januari met mijn ouders mee in de grote klimaatmars in Brussel”, vertelt Roan. “Mijn mama en papa hadden al verteld over de opwarming van de aarde en dat wij er zelf ook iets kunnen aan veranderen. Daarom vond ik het belangrijk die boodschap ook aan de andere kinderen van mijn school te vertellen. In klas hebben we er over gepraat en eerst een eigen speelgoedversie van een klimaatmars gemaakt, maar niet veel later stelde ik voor om zelf een klimaatmars te organiseren.”

Juf Olivia en directeur Jan Devos waren meteen voor het initiatief te vinden. “De klimaatmarsen in Brussel waren al eerder in onze projectwerking aan bod gekomen”, vertelt de directeur. “Sommige kinderen waren er inderdaad samen al bij in Brussel. Deze actuele problematiek werd ook in de klassen aangehaald en besproken. Ook in de kleuterklas. Het waren de kleutertjes zelf die met het initiatief en voorstel kwamen om met een ‘eigen’ klimaatmars uit te pakken. De kinderen van het tweede en derde kleuter maakten alvast spandoeken en bedachten klimaatvriendelijke slogans. Ze maakten ook affiches en nodigden de andere leerlingen en de mama’s en papa’s uit om deel te nemen aan de klimaatmars.”

Gisterennamiddag stapten tweehonderd leerlingen, leerkrachten en ouders door de straten naast de school, terwijl ze leuzen als ‘CO2, nee, nee, nee’, scandeerden. “We zijn heel tevreden met de opkomst“, zegt de directeur. “Ook de komende tijd willen we nog verder op dit thema blijven inzetten en zelf trachten we ook milieuvriendelijke maatregelen op school te nemen. Zo bannen we plastic flesjes en trachten we voedselverspilling tegen te gaan.”

(VADU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier