Fiksfabriek in Brugge is goed voor meer dan zevenhonderd ‘arbeidsplaatsen’

Mathijs Goderis, Dirk De fauw en Jeugddienst-medewerker Stijn Missiaen. © foto PM
Redactie KW

De voormalige elektriciteitscentrale van La Brugeoise langs de Vaartdijkstraat was zaterdag het decor waarin kinderen zich konden uitleven in de meest uiteenlopende experimenten.

Het gratis familiefestival voor kinderen van zes tot twaalf en hun ouders kreeg zevenhonderdvijftig jeugdige ‘werknemers’ over de vloer.

Aan Roefelland hebben hele generaties Brugse jongelui en hun ouders goeie herinneringen. Maar dit jaar gooit de stedelijke jeugddienst het over een andere, minstens even avontuurlijke boeg. “Met het Roefeldag-project was het soms moeilijk kiezen”, verduidelijkt schepen van Jeugd Mathijs Goderis. “Het overaanbod met de vele, speelse activiteiten enerzijds en anderzijds de Roefelkansen die ze kregen om bij bedrijven aan de slag te gaan, zorgden voor keuzestress.”

“Vandaar dat wij nu kozen om de twee projecten uit elkaar te halen”, vult burgemeester Dirk De fauw aan, “Het aanbod van bedrijven om langs speelse weg een ‘stiel’ uit te proberen wordt voortaan gelinkt aan Open Bedrijvendag. Vandaag, in de Fiksfabriek, krijgt jong Brugge de kans om zich Roefellandsgewijs uit te leven.”

Virtual reality

En uitleven blijkt geenszins overdreven. Het gaat al meteen spannend van start, wanneer je als jonge deelnemer, zittend in een soort gereedschapskist, op een lopende band wordt gezet die door een heuse container leidt, waar je wordt ‘goedgekeurd’ om aan de slag te gaan. En dan kan je, een veiligheidshelm op het hoofd, aan het werk. In de imposante elektriciteitscentrale van La Brugeoise en op het aangrenzende gazon ga je spelenderwijs met allerlei experimenten aan het werk. Dat kan met vertrouwd spelmateriaal zoals een heel grote lego-tafel, een hoek voor liefhebbers van plasticine of een ballenbad vol reuzengrote ballen. Ook het testen van een ‘virtual reality’-bril mag niet ontbreken.

Maar ook graffiti-spuiten op een metershoge wand, het solderen in de vingers krijgen of samen een houten vliegtuig in mekaar knutselen, behoort tot de mogelijkheden. Je kan er zelfs echte auto’s pimpen.

EHBO-standen

Er wordt gesoldeerd, gehamerd en gezaagd dat het een lieve lust is, zoals het betaamt in een Fiksfabriek. “Toch zorgen wij ervoor, dat alles veilig kan worden uitgeprobeerd“, benadrukt Stijn Missiaen van de Jeugddienst, “Op drie plaatsen in onze fabriek hebben wij een EHBO-stand en al onze verantwoordelijken zijn vertrouwd met Eerste Hulp!”

“Wie naar de Fiksfabriek wou komen, diende vooraf in te schrijven. Zo kunnen wij alles in goede banen leiden zonder dat al te lange wachtrijen ontstaan”, stelt Stijn ons gerust, “Deze voormiddag komen driehonderdvijftig ‘werknemers’ langs met hun ouders, na de middag zijn ze met vierhonderd.”

(PM/foto PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier