Eerste rolstoelfiets voor De Kindervriend in Rollegem

We zien Kenneth Chapelier vooraan in de rolstoelfiets, die bestuurd wordt door Lies Wemel. Mia Loncke, één van de opvoedsters van Kenneth, zie je ook op de foto. (Foto EDB)
Redactie KW

MFC De Kindervriend kocht voor het eerst een rolstoelfiets aan. Daarin kunnen kinderen met een berperking volop genieten van een verkwikkende fietstoch. Een dure aankoop van ruim 7.000 euro, maar de financiering kon gebeuren via sponsoring.

“Sibille Lefevre, één van de opvoedsters, kwam met het idee dat een rolstoelfiets een grote meerwaarde zou zijn voor een aantal van onze kinderen”, stelt Lies Wemel, pedagoge die de leefgroepen ondersteunt. “Dat is echter een dure aankoop van een dikke 7.000 euro en er werd hiervoor een sponsordossier opgemaakt.”

Genieten van fietsen

“Een aantal van onze kinderen geniet heel hard van eenvoudige dingen zoals voelen en ervaren”, legt Lies uit. “In een rolstoelfiets voelen ze tijdens het fietsen de wind en dat doet hen deugd. Eind vorig jaar huurden enkele opvoedsters op een woensdagnamiddag samen met vrijwilligers enkele fietsen voor een fietstocht met de kinderen. Ze bevestigden dat het voor onze kinderen wel een heel leuke activiteit is, maar niet iedereen bij ons kan op een fiets zitten.”

“Het voordeel van deze fiets is dat die door verschillende kinderen kan gebruikt worden”

De Kindervriend droomt ervan om het fietsenpark te kunnen uitbreiden met meerdere soorten fietsen en nog meer rolstoelfietsen, ook met verschillende ouder-kindtandems. “Dan zullen we natuurlijk ook nog meer vrijwilligers nodig hebben, want er moet een één-éénbegeleiding zijn, wat betekent één begeleider voor één kind. We hebben de fiets nu enkele weken, en deze wordt soms ook door leerkrachten van de school in De Kindervriend gebruikt. Het moeilijke is echter dat er altijd één persoon zich moet kunnen vrijmaken voor één kind.”

Aangepast

Er werd voor een rolstoelfiets gekozen waar de kinderen kunnen inzitten. “Er zijn ook fietsen om met een bestaande rolstoel op te rijden, maar het voordeel van deze fiets is dat die door verschillende kinderen kan gebruikt worden, ook kinderen die overdag geen rolstoel nodig hebben maar niet in staat zijn om in een aangepaste fiets te rijden”, besluit Lies. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier