Eerste kindcentrum van Vlaanderen opgericht in Brugge

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits bracht deze namiddag aan bezoek aan De Plek in de Leopold Debruynestraat in Sint-Kruis : het eerste kindcentrum van Vlaanderen. Dit innovatief concept doorbreekt de muren tussen welzijn en onderwijs voor 290 kinderen.

“In feite zijn we gestart vanuit een ongelukkige opportuniteit : het faillissement van kinderdagverblijf Rinkelbel in Sint-Kruis”, bekent initiatiefnemer en algemeen coördinator Mike Goudeseune. Freinetschool De Tandem kreeg hierdoor de kans om op haar domein die crèche over te nemen. Het was een aanleiding om met verschillende partners (Flanders, Synergie, Time Lab, VBJK, Kind & Gezin) te brainstormen over een nieuw concept.

“De grote uitdaging was om de huidige systemen te doorbreken zodat we onderwijs, welzijn en cultuur onder één dak konden brengen. Ons opzet was en is om een rijke omgeving voor kinderen aan te bieden van ‘s morgens tot ‘s avonds. Vanuit het denken en handelen van meer dan 100 geïnteresseerden, waaronder uiteraard ook ouders van kinderen, ontstond er een gemeenschappelijke visie.”

Samenwerken

Kennis delen en samenwerken is precies hetgeen De Plek wel beoogt : het 35-koppig team telt niet alleen leerkrachten, maar ook kinderverzorgsters en pedagogische begeleiders die instaan voor voor- en naschoolse opvang. De lat ligt hoog, want De Plek wil 50 peuters en 240 kinderen tot 12 jaar gedurende 52 weken van 7 tot 18 uur opvangen.

“Uiteraard krijgen de kinderen geen les tijdens de traditionele schoolvakanties”, vervolgt de coördinator. “We werken samen met onder andere de Speelpleinwerking van de Stad Brugge, maar ook met Natuurpunt en ‘t Veld om hen een totaalaanbod te kunnen bieden. Met ook aandacht voor de natuur, kunst, muziek en creativiteit. Voor elk kind stellen we een persoonlijk plan op, dat na tien weken geëvalueerd en aangepast wordt, al naargelang van zijn interesses en talenten. Omdat de barrières tussen de crèches, het kleuter- en het lager onderwijs, maar ook tussen de lessen en de naschoolse opvang weggenomen worden, kunnen we ook extra tijd en aandacht schenken aan leerlingen die het wat moeilijker hebben.”

Mini-maatschappij

“We laten de buurt en tal van partners binnen, zodat kinderen zich kunnen ontwikkelen in een mini-maatschappij, van elkaar en van de experten rondom hen leren. De kinderen van de bovenbouw dragen verantwoordelijkheid en kunnen zelf solliciteren voor een ‘job’ op school, waar ze jongere kinderen mee begeleiden op basis van hun talenten. We hebben een uitvindersclub, een DJ-team, een voorleesgroep, dierenverzorgers en bibliothecarissen. Dat draagt bij tot een hoger engagement en ondernemerszin : kinderen worden van jongs af getriggerd om met hun ideeën aan de slag te gaan.”

Wachtlijst

De Plek zit inmiddels al met een wachtlijst van 27 kinderen. Het vernieuwend initiatief kan alvast op de steun rekenen van Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van Go! Onderwijs, en van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. Zij bracht woensdagnamiddag een bezoek aan De Plek en beloofde de papieren drempels weg te nemen die nog altijd een muur vormen tussen welzijn en onderwijs. Maar ze waarschuwde tegelijkertijd : “Les geven blijft voorbehouden aan leerkrachten met een diploma. We werken aan de hervorming van de lerarenopleiding, om dat beroep opnieuw aantrekkelijker te maken, ook voor mannen….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier