Drie onthaalouders sluiten in Moorslede, ouders dringend op zoek naar opvang

We zien schepen Mia Wyffels, Veerle Maeyaert (kinderopvang) en Lien Soetaert (stage kinderopvang). (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Moorslede maakt zich zorgen over het aantal kinderopvangplaatsen in de gemeente. Onlangs beslisten drie onthaalouders te stoppen. Daardoor verdwenen in een klap vierendertig opvangplaatsen.

De gemeentelijke Moorsleedse adviesraad ‘Lokaal Overleg Kinderopvang’ maakt zich zorgen over het dalend aantal kinderopvangplaatsen. “Niet enkel in onze gemeente maar ook in andere gemeenten daalt het aantal opvangplaatsen voor kinderen. We gaan dan ook op zoek naar een oplossing”, belooft schepen Mia Wyffels (N-VA).

In Moorslede verdwenen recent een groot aantal kinderopvangplaatsen. “De voorbije vijf jaar hadden we voldoende opvangplaatsen voor baby’s en peuters. We kwamen uit op het gemiddelde van gemeenten met een gelijkaardig aantal inwoners. In onze gemeente hadden we de voorbije vijf jaar gemiddeld 149 plaatsen bij vijftien opvanginitiatieven”, zegt de schepen.

Maar onlangs beslisten drie onthaalouders om hun kinderdagverblijf te sluiten. “Twee andere initiatieven, die er zouden bijkomen, haakten af”, schetst de schepen de situatie. Daardoor verdwijnen er in totaal vierendertig plaatse in de kinderopvang, vooral voor jonge kinderen.

Vervelende situatie

Daardoor zitten heel wat jonge ouders in Moorslede met de handen in het haar. “Dit is een heel vervelende situatie. Doordat er momenteel geen plaats is voor onze baby is mijn vrouw genoodzaakt om nog twee maanden langer thuis te blijven”, zegt kersvers papa Stijn H.. Hij hoopt dat er binnenkort nieuwe plaatsen worden gecreëerd in de kinderopvang. “Ik hoorde van andere papa’s dat het probleem zich ook in andere gemeentes voordoet. Ik vrees dat het voortaan belangrijk wordt zo snel mogelijk al een plaatsje te reserveren, ook in een kleine gemeente als de onze”, aldus de jonge vader.

Het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) blijft alvast niet bij de pakken zitten. “Het probleem met de kinderopvangplaatsen baart ons zorgen. Daarom organiseert het LOK een overleg om samen op zoek te gaan naar een oplossing”, zegt schepen Mia Wyffels. “We gaan de bestaande initiatieven ondersteunen, maar we kijken ook hoe we nieuwe opvangplaatsen kunnen creëren.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier