Drie finalisten op Pangea-WiskundeQuiz uit Meense Sint-Jansschool

Nathan Bonte (10), Nicolas Cools (9) en Ferre Delanote (11) vertegenwoordigden Sint-Jansschool Menen op de Pangea WiskundeQuiz. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Nathan, Nicolas en Ferre. Dat zijn de namen van de drie wiskundeknobbels van de Meense Sint-Jansschool. Zij streden samen met 157 anderen om de titel op de tiende Pangea-WiskundeQuiz in Brussel. Winnen zat er niet in, maar Ferre ging als vijfde in zijn leeftijdscategorie allerminst met lege handen naar huis.

De Pangea-WiskundeQuiz is een kenniswedstrijd voor de leerlingen van de tweede en derde graad lager onderwijs en de eerste en tweede graad secundair onderwijs. Elk jaar nemen ongeveer 500.000 leerlingen uit de basisschool, verdeeld over 16 Europese landen, deel aan de Pangea-wiskundewedstrijden. “Nathan Bonte (10), Nicolas Cools (9) en Ferre Delanote (11) waren in Brussel onze rekentalenten en wiskunde liefhebbers”, lacht directeur Ann Expeel.

Met de Pangea WiskundeQuiz wil de Vlaamse Olympiade Vereniging de nieuwsgierigheid naar en de passie voor wiskunde aanwakkeren bij jongeren van het lager en het secundair onderwijs. De eerste ronde hebben de leerlingen op hun eigen school afgelegd, onder toezicht van een schoolverantwoordelijke. Uit deze ronde zijn 160 finalisten geselecteerd, waarvan 40 uit elke graad.

“Maar de helft nodig”

“Het was de eerste keer dat onze school meedeed. We kregen allen vragen in verschillende kleuren verdeeld qua moeilijkheidsgraad”, zegt Nicolas. Tijdens de finale ronde werden 120 leerlingen uitgenodigd om 15 vragen op te lossen. “We kregen elk één uur om tien vragen op te lossen. Ik deed het in 30 minuten“, lacht Nathan.

Ferre Delanote werd zelfs 5de in zijn leeftijdscategorie, een hele knappe prestatie. “Ik los heel graag wiskundige denkvragen op. Als prijs kregen we een mini Rubik’s Cube en een schaakspel. Daar ben ik héél blij mee omdat schaken één van mijn grote hobby’s is”, glimlacht hij. (Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier