"Zonder thuisonderwijs verliest Luca zijn eigenheid"

"Zonder thuisonderwijs verliest Luca zijn eigenheid"

Veurne Elke Vlaamse school heeft een 'rapport' gekregen over de aanwezigheid van kleuters. Zo wil onderwijsminister Hilde Crevits scholen en ouders motiveren om kinderen vanaf 3 jaar naar school te sturen. Want elke schooldag vergroot voor het kind de slaagkansen in de verdere onderwijscarrière, leert een studie van de OESO. West-Vlaanderen doet het erg goed. Van de 36.884 kleuters waren er in het schooljaar 2016-17 955 onvoldoende aanwezig. Slechts 2,6% dus, waarmee onze provincie het best scoort in Vlaanderen. Toch vindt niet elke ouder de kleuterschool een must. Katharina Bulcke en Jan Boisdenghien uit Veurne kiezen ervoor om hun zoontje Luca (4) thuis les te geven.

"Geruststellende resultaten"

"Geruststellende resultaten"

Ieper De CLB's volgens de aanwezigheid van kleuter op school in de Westhoek van nabij op, maar de cijfers zijn zo goed dat het geen prioriteit meer is.

"Tijdig praten met de ouders"

"Tijdig praten met de ouders"

Tielt "De kleuterklas was vroeger een 'bewaarschool'. Die tijd is voorbij. Spelenderwijs krijgen kleuters heel wat leerbagage mee, die hen verder helpt. We bekijken ook proactief wie niet aan voldoende halve dagen geraakt", zegt Patrick Van Nieuwenhuyse, directeur van 't Nieuwland.

"Dialoog met de ouders voeren we op zachte manier"

"Dialoog met de ouders voeren we op zachte manier"

Roeselare De tijd dat de kleuterklas een 'bewaarschool' was, ligt al jaren achter ons. Nu krijgen kleutertjes spelenderwijs een pak vaardigheden mee en dan is een voldoende grote aanwezigheid van doorslaggevend belang, beseffen ook Gerdi Casier en Els Foulon van de Spanjeschool. "Wij profileren onze school als een plek waar het hele gezin terecht kan. Dat verhoogt de betrokkenheid en verkleint de kans op te veel afwezigheden."

"Vooral problemen bij anderstaligen"

"Vooral problemen bij anderstaligen"

Knokke-Heist Meer dan 5 procent van de drie- en vijfjarigen in Knokke-Heist gaat onvoldoende halve dagen naar school. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten. Het gemeentebestuur levert nochtans inspanningen. "Met het OCMW stelden we zelfs een brugfiguur aan", aldus schepen Piet De Groote.

"Ouders bij school betrekken"

"Ouders bij school betrekken"

Torhout Torhout onderwijsstad ook bij de kleuters, zo blijkt. Waar in naburige steden zoals Brugge, Kortrijk, Roeselare en Oostende tussen de 2,5 en de 10 procent van de kleuters onvoldoende halve dagen naar school komt, is daar in Torhout totaal geen sprake van. Integendeel, bij de 3-jarigen scoort Torhout zelfs de volle 100% inzake voldoende aanwezigheid van kleuters op school. "We doen daar dan ook serieuze inspanningen voor", zegt Oefenschool-directeur Monika Lanckriet. "En dat levert resultaat op."

"Ouders laten voelen dat we om hun kinderen geven"

"Ouders laten voelen dat we om hun kinderen geven"

Waregem Van bij de inschrijving worden ouders betrokken bij het schoolgebeuren in SBS Torenhof in Waregem. "Op tijd komen is soms nog een probleem, maar onze kleuterparticipatie verloopt heel vlot", aldus directrice Lies Theys (48).

"Afwezigheden bijhouden"

"Afwezigheden bijhouden"

De Panne De Panne scoort op het gebied van onderwijs-kansarmoede vrij hoog. "Toch wordt er heel veel gedaan om de afwezigheid van kinderen ook van peuters en kleuters te beperken", vindt schepen Arne Debaeke. In basisschool De Leerplaneet in Adinkerke worden afwezigheden digitaal bijgehouden. Bij vijf problematische afwezigheden, wordt het CLB ingelicht.

"Laatkomen is groter probleem"

"Laatkomen is groter probleem"

Oostende De Vrije Kleuterschool Westdiep op het Westerkwartier in Oostende telt 162 kleutertjes en 40 nationaliteiten. 5% van de kinderen uit de eerste kleuterklas zijn vaak afwezig en ook moeilijk te bereiken. Maar het overgrote deel is meestal 90% aanwezig. "Heel veel factoren spelen mee. Ik denk aan kinderziektes of winterkou", zegt directeur Bart Houwen. "Maar wij investeren nog meer in op tijd komen."

"Het is niet 'maar' kleuteronderwijs"

"Het is niet 'maar' kleuteronderwijs"

Kortrijk Valerie Provost is directeur in de gemeentelijke basisschool in Kooigem en in de gemeentelijke autonome kleuterschool aan het Halenplein in Kortrijk. Graag zou ze in het parlement eens duidelijk maken hoe belangrijk kleuteronderwijs is. "Het wordt echt niet naar waarde geschat", zegt ze.

Scholen strijden om kleuters

Scholen strijden om kleuters

Zonnebeke De Westhoek scoort goed wat kleuterparticipatie betreft. In Mesen, Vleteren en Zonnebeke is die zelfs 100 %. "Als je met twee scholen in dezelfde kleine vijver vist, moet je wel aandacht hebben voor kleuterparticipatie", zegt directeur Geert Vermeulen van VBS De Wijzer in Zonnebeke.