De Durvertjes uit Beveren brengen eind april jeugdtoneel Moestuinistan in De Schaduw

De Durvertjes zijn volop aan het repeteren voor Moestuinistan. We zien links regisseur Jan Vanaudenaerde en onder tweede van rechts met zwaard en appel op het hoofd Levi Vandekerkhove. (foto SM) © (foto SM)
Redactie KW

In het laatste weekend van april brengt jeugdatelier De Durvertjes het toneelstuk Moestuinistan in cultuurkapel De Schaduw in Ardooie. Een uniek event, want het is pas de derde keer in zijn 42-jarig bestaan dat het Bevers jeugdatelier op de planken kruipt. Geïnteresseerden wachten best niet meer te lang, want de kaartenverkoop verloopt heel vlot.

Met twee geslaagde producties – Diefstal in Leliebos van An Esprit en De Durvertjes van Geert Van Allemeersch – in het achterhoofd stak het bestuur van jeugdatelier De Durvertjes de koppen begin 2018 bij elkaar om nog eens met een nieuwe toneelproductie uit te pakken. “Het was immers al heel lang geleden dat we nog eens zoiets gebracht hadden”, herinnert Stijn Decoene, die samen met Jens Vanhecke voorzitter is, zich nog. “De eerste productie moet al zo’n 35 jaar geleden zijn – ik was toen een jaar of vier – en het andere al zo’n 27 jaar. Dat kan dus al tellen. De voorstellingen vonden toen nog plaats in het parochiaal centrum. Veel van onze bestuursleden en medewerkers hebben het indertijd zelf meegemaakt en iedereen heeft er mooie herinneringen aan overgehouden. (lacht) Na het vieren van ons 40-jarig bestaan gingen we het even wat kalmer aandoen, maar dat is dus niet gelukt.”

De draak doden

In Moestuinistan moet de schuchtere Broes, die op een dag een magisch zwaard van zijn oma krijgt en in een grote kist heel wat bizarre figuren ontdekt, de draak in Moestuinistan doden. De regie en het script is in handen van Jan Vanaudenaerde. “We zijn er dus zo’n anderhalf jaar mee bezig en het was een uitdaging om al onze leden erin te betrekken. Iedereen mocht vrij kiezen of hij wou meedoen en we hebben echte audities gedaan om de rolletjes te verdelen. In totaal zullen er zo’n 35 leden tussen de 6 en 16 jaar op het podium te zien zijn, de rest heeft zich achter de schermen ingezet om alle decoraties, figuren en podiumattributen in elkaar te steken. Er zal tijdens de show zelfs een zelfgemaakte fanfare door de zaal trekken. We hebben dus alles zelf in elkaar geknutseld. Soms begonnen ze eens te pruttelen als ze opnieuw aan dezelfde stukken moesten verder werken, maar toen ze het resultaat zagen, waren ze opnieuw dolenthousiast. Het is leuk om te zien hoe iedereen zo betrokken is. Het is stressy geweest om alles in orde te krijgen, maar we zijn klaar om er met iedereen samen een spektakelstuk van te maken.”

Vijf voorstellingen

De Durvertjes brengen in totaal vijf voorstellingen van Moestuinistan voor het grote publiek in cultuurkapel De Schaduw in Ardooie. De première vindt plaats op vrijdag 26 april om 19 uur. Op zaterdag 27 en zondag 28 april wordt er telkens om 14 en 17 uur opgetreden. Kaarten kosten 8 euro en zijn te verkrijgen via de website www.durvertjes.be/tickets. “Minder voorstellingen wilden we niet. Dat zou spijtig geweest zijn na al het harde werk. De voorverkoop verloopt alvast heel goed. De vrijdag is al zo goed als uitverkocht en we hopen voor elke voorstelling op een uitverkochte zaal.” Op woensdag is er nog een speciale voorstelling van de show voor scholen als Sint-Idesbald en Dominiek Savio.

Hoofdrol

De hoofdrol van het stuk is weggelegd voor de 11-jarige Levi Vandekerkhove uit Beveren. “Ik had nog nooit eerder aan toneel gedaan, maar ik was onmiddellijk kandidaat om mee te doen”, aldus Levi, die Broes speelt. “Ik moest zelfs maar één keer lezen in een boek en ik kreeg meteen de hoofdrol. Sinds december zijn we wekelijks aan het repeteren en het verloopt allemaal heel vlot. Al zou het soms ook wel eens plezant zijn om nog eens een gewone Durvertjesactiviteit te doen. Maar ik kijk ernaar uit om op het podium te staan.”

“Of ik stress heb? Totaal niet. Ik ken mijn tekst goed en als ik het zou vergeten, dan zit er nog altijd iemand klaar om alles in te fluisteren. Maar ik denk wel dat mijn acteercarrière bij deze ene productie zal blijven. Het was plezant, maar ik heb geen ambitie om er verder in te gaan.” (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier