Chiro Vlo’ke en Trefferke doen het straks samen in Roeselare

Hanne en Sander, binnenkort gaan de twee Chiro's samen. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Er werd al jaren over gesproken maar nu is het eindelijk zover. Na de verliefdheid en de verloving eind november, staat er de Chirojongens én -meisjes van Krottegem op 25 februari 2018 een heus huwelijk te wachten. Hoofdleiders Sander en Hanne staan te springen om erin te vliegen.

De fusie tussen de twee Krottegemse Chiro’s zat er al een tijdje aan te komen. Nu hebben ze eindelijk de logische stap gezet. “Dit was het ideale moment om de sprong te wagen”, aldus Sander Vandeburie (23) die al drie jaar hoofdmonitor is van Chiro Trefferke. “We hopen ons op deze manier te profileren als dé Chiro van Krottegem en meer gehoor te krijgen bij het stadsbestuur als dat aan de orde is. Een grotere leidersequipe zal de druk wat wegnemen als er eens iemand uitvalt wegens ziekte of examens. Een bredere kern biedt vanzelfsprekend ook ruimte voor extraatjes.”

Zelfstandigheid

Zowel Sander als Hanne Moerman (18), hoofdleidster van Vlo’ke, zitten al sinds hun zesde in de Chiro. “Als jong gastje amuseer je je te pletter. Uiteindelijk is het een soort streefdoel om later zelf leider of leidster te worden”, vertelt Sander, die informatica studeert in Kortrijk en in zijn beperkte vrije tijd aan Live Action Role Playing doet. “In vriendenboekjes schreef ik vroeger als toekomstig beroep altijd leidster”, grinnikt Hanne, studente psychologie aan de Universiteit Gent, die haar functie als hoofdmoni één jaar uitoefent en haar vrije momenten volledig aan de Chiro wijdt. “Je leert veel mensen kennen en vooral zelfstandigheid is een belangrijke waarde die bij de jeugdbeweging onbewust aangewakkerd wordt.”

Toekomst

Chiro Vlo’ke bestaat al 47 jaar en Trefferke heeft zelfs een werking van 57 seizoenen op de teller staan. Hun lokalen op de O.-L.-Vrouwemarkt en in de Nijverheidsstraat zullen ze blijven gebruiken. “De populatie zal uitbreiden tot een kleine 100 leden dus zijn beide locaties een absolute noodzaak. Sowieso heeft de leiding van onze afdelingen al een sterke band. We organiseerden in het verleden al vaker gemeenschappelijke activiteiten en komen supergoed overeen”, klinkt het enthousiast. “Dat kan onze werking alleen maar ten goede komen. De kwaliteit zal nog beter worden. Het moeilijkste van de fusie is momenteel eigenlijk het vinden van een passende naam”, lacht Hanne. “Op onze Facebookpagina kunnen mensen een formulier invullen met ideetjes. Originaliteit is belangrijk maar iedereen moet zich er ook kunnen in vinden. Alle voorstellen, zelfs van externe mensen zijn zeker welkom.” Na het huwelijk in februari, dat door priester Frederik Ghesquiere officieel wordt ingezegend, zullen ze de rest van het voorjaar nog hun eigen werking verder zetten. “De kampen gebeuren deze zomer ook nog afzonderlijk maar vanaf de startdag in september gaan we helemaal samen aan de slag. Onze volwassen begeleiders blijven hun taak ook op dezelfde manier verder zetten.”

Het belooft alvast een geslaagd huwelijk te worden want beide hoofdleiders bruisen van de ideeën. “De komende weken wil ik me echter focussen op mijn examens”, glimlacht Hanne, “zodat ik helemaal ontspannen naar ons aanstaande huwelijk kan toeleven.”

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier