Chiro van Kanegem viert kristallen jubileum met quiz, playbackshow en pasta

Op de foto herkennen we v.l.n.r. Achille De Doncker, Lies Vanthournout, Chanel Derieuw, Eva Mortier, Delphine Deruyck, Glenn Lambert en Sandrine Defour. © Foto KM
Redactie KW

Van vrijdag 27 april tot en met zondag 29 april is het feesten geblazen voor Chiro Kanegem. Vijftien jaar geleden werd de vereniging boven de doopvont gehouden. Delphine Deruyck en Glenn Lambert zijn er vanaf de start bij.

“Vijftien jaar geleden startten we met twee afdelingen. Geleidelijk aan hebben we verder opgebouwd en nu zitten we toch op een mooi aantal van honderd leden, vijftien leiders en twee volwassen begeleiders. Door het intensieve samenwerken met elkaar bouw je ook echte vriendschappen op”, vertelt Delphine Deruyck. “Het topmoment is toch echt het bivak in de zomer. We kiezen er als Chiro nog steeds voor om als een grote groep op bivak te gaan. De sfeer is echt iets speciaals en kan je alleen maar begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt.”

Oude garage

Dat het niet altijd van een leien dakje liep, bevestigt ze enigszins: “De jeugddienst stuurde vijftien jaar geleden brieven naar de jongeren in Kanegem om na te vragen of er interesse was om weer een jeugdbeweging op te richten in Kanegem. Op de eerste vergadering waren we met een vijftal personen die interesse hadden. Ik was toen zeventien jaar en was wel graag met kinderen bezig. Gelukkig stonden mijn ouders ook achter het idee, want zonder hun hulp en steun zou het toch veel moeilijker zijn geweest. Destijds werden we ook tijdelijk ondersteund door Chiro Tielt om op te starten. Ook van Chiro nationaal kregen we het nodige advies. We kregen een oude garage toegewezen. In die vijftien jaar zijn we al twee keer van lokaal verhuisd met de belofte dat er ooit een kwaliteitsvolle oplossing zou komen.

“De koks durven al eens zout in plaats van suiker in ons eten te doen” – Delphine Deruyck

Glenn Lambert werd vijftien jaar geleden lid en maakt nu deel uit van de leiding, maar wat deed hem indertijd voor de Chiro kiezen? “Dat de vereniging in eigen dorp was, was een eerste aantrekkingspunt. Ik denk niet dat ik naar een ander dorp zou gaan voor een jeugdbeweging. Het is ook bijna vanzelfsprekend geworden dat wanneer je in het lager schooltje les volgt in Kanegem, je bijna automatisch in de Chiro komt. Mijn vader is nog leider geweest in de voorloper van de Chiro, De Schakel, en mijn moeder was er altijd lid. Zij waren er dan ook grote voorstanders van dat ik lid zou worden van een jeugdbeweging. Het is superleuk dat zij weten wat het allemaal inhoudt en er rekening mee kunnen houden.”

Walkietalkie & De Mol

In al die jaren verzamelde het tweetal talloze anekdotes. “Als ik toch een moet kiezen, ga ik voor een anekdote uit de periode dat ik groepsleidster was”, vertelt Delphine. “Op een bepaalde avond hadden we op kamp een walkietalkie onder het bed van een van de koks gehangen. Het duurde toch wel even voor ze doorhadden wat er gebeurde. Hilariteit alom. Je kan wel denken dat we het toen als leiding dubbel en dik terug hebben gekregen. Ze durfden wel eens zout in plaats van suiker te gebruiken in het eten van de leiding”, vertelt Delphine.

Ook Glenn weet direct wat te vertellen. “Alles wat je doet in de Chiro blijft je bij maar die keer dat ik als lid tijdens een weekend eens De Mol mocht zijn, blijft voor mij en mijn vrienden nog altijd iets memorabels. Heel het weekend stond in het teken van mijn favoriete programma en ik mocht dan nog eens De Mol zijn ook. Ik was er best goed in want niemand heeft me ooit verdacht, al konden mijn medeleden tijdens een activiteit talrijke tips over mij verzamelen. Ik had de groep zo goed om de tuin kunnen leiden om mij de tips te geven en die ben ik toch wel plots kwijtgeraakt zeker.”

Vrijdag 27 april

Quiz (19.30 uur – 23 uur). Vier personen per ploeg. Je betaalt 20 euro en inschrijven kan via chiro_kanegem@hotmail.com

Zaterdag 28 april

Mega-activiteit (14 uur – 17 uur). Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar: kinderdisco. Voor kinderen ouder dan 12 jaar: bumperballentornooi.

Playbackshow (19 uur). De deuren openen om 19 uur en de show begint om 20 uur.

Zondag 29 april

Apero (11.30 uur). Een gratis drankje en hapje ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan met muzikaal intermezzo.

Italiaans Pastafestijn (12.30 uur). Keuze tussen drie verschillende soorten sauzen. Alles is à volonté.

(KM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier