Chiro Jooniek uit Oostnieuwkerke wint prijs voor hun manier van omgaan met conflicten

© (Foto JCR)
Redactie KW

De Oostnieuwkerkse jongenschiro Jooniek werd primus van de wedstrijd ‘Pesten check it out’. De wedstrijd was bedoeld voor het jeugdwerk en werd georganiseerd door Tumult, een vzw die jonge mensen aanmoedigt elkaar te ontmoeten over de grenzen van verschillen heen.

Het is naar verluidt de bedoeling van Tumult om jongeren op een constructieve manier te leren omgaan met conflict door te vertrekken vanuit wat gemeenschappelijk is. De vzw stimuleert jongeren om kritisch in de samenleving te staan en wil als jeugdwerkorganisatie zo vorm geven aan een vredevolle en geweldloze samenleving.

De deelnemende jeugdbewegingen vulden een checklist in en dachten zo na over hoe ze pesten kunnen voorkomen in hun groep. De jury, samengesteld vanuit alle hoeken van het jeugdwerk, koos uit de inzendingen één lokale jeugdvereniging en één jeugddienst. De winnaars werden gekozen omwille van hun kleine en grote inspanningen om op een doordachte en creatieve manier naar een pestvrije omgeving te streven.

Chiro Jooniek sleepte de hoofdprijs van 300 euro in de wacht. “Deze Chirogroep toonde een bewuste visie achter hun gevarieerde spelaanbod”, luidt het juryverslag over Jooniek. “Ook via hun grensoverschrijdende activiteiten streeft deze Chiro naar een fijne totaalsfeer, een sfeer die verder reikt dan één afdeling. Er wordt veel aandacht besteed aan communicatie en openheid naar de ouders toe, onder via infoavonden en thuisbezoekjes, maar ook door een bewuste omgang met online media. Wanneer er problemen zijn, speelt de leiding een faciliterende rol opdat de leden zelf tot oplossingen en inzichten kunnen komen.”.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier