Chiro Heestert wil duidelijkheid over komst nieuwe basisschool

Op bijgaande foto zien we vooraan vlnr. Shari Naessens en Sym Vandemeulebroucke en achteraan Michele Rommens, Michael Van Wynghene en Maarten Gousseau. © RRZ
Redactie KW

Midden juni starten de werken voor de nieuwe basisschool nabij het kerkplein in Heestert. In een persbericht uitte Chiro Heestert bezorgdheid voor zijn de werking tijdens de werken.

“Als Chiro zijn wij eerst en vooral zeer tevreden dat er eindelijk een nieuwe en veilige school gebouwd wordt voor de kinderen van Heestert”, zegt Sym Vandemeulebroucke. “Als jeugdbeweging dragen wij alle initiatieven voor de jeugd een warm hart toe. In dit verhaal zijn wij ook rechtstreeks betrokken partij als buur van de nieuwe school. Wij vinden het jammer dat wij vanuit de gemeente weinig communicatie krijgen met betrekking tot de bouw van de school. Dit gevoel wordt ook gedeeld door andere buurtbewoners.”

“Wij vragen daarom aandacht voor volgende punten: ten eerste willen wij een logische indeling van het bestaande terrein vragen. In het begin van dit project werd ons verteld dat de terreinen van de hondentraining zouden verplaatst worden naar waar nu het speelplein staat. Dit speelplein zou dan verplaatst worden naar de andere hoek van het terrein. Deze indeling zorgt in onze ogen voor een ideale verdeling van het grasveld. Terwijl nu het veld langs onze zijde in twee verdeeld is door het verplaatsen van het hondenterrein in het verlengde van onze lokalen.”

“Wij vinden het vreemd dat er afgeweken werd van het originele plan. Betere oplossingen zijn volgens ons wel degelijk mogelijk. Ten tweede vragen wij meer informatie over het tijdelijk onderbrengen van de kantine van Wilskracht in onze lokalen. Dit is moeilijk te combineren met onze werking als jeugdbeweging, temeer wij een aangroei kenden van van 134 naar 174 leden.”

Veiligheid werking

“Ten laatste hebben wij onze bedenkingen over hoe de normale gang van zaken zal kunnen doorgaan tijdens de lange periode van de werken. In deze periode mogen wij onze lokalen ook niet meer verhuren aan andere jeugdverenigingen die op weekend komen omwille van de veiligheid. Hoe zit het dan met de veiligheid van onze leden bij onze werking? In het verleden werden onze lokalen diverse keren verhuurd, zodat de inkomsten de kosten van onze kampen financierden.”

“Wij vinden het jammer dat we van de gemeente zo weinig info krijgen” – leiding Chiro Heestert

“Wij zijn tevens van mening dat de staat van onze terreinen de laatste maanden niet optimaal was. Zo werd ons terrein opengebroken voor het onderzoek van de grond en werd dit pas na lange tijd naar een veilige staat teruggebracht. Tevens wordt een groot deel van het grasveld niet meer onderhouden zonder dat wij daarvan op de hoogte werden gebracht. Als Chiro willen wij dan ook een overleg met de bouwheer gemeente Zwevegem.”

Communicatie

We legden bovenstaande grieven ook voor aan de bevoegde schepen van Jeugd en Onderwijs, Johan Rollez. “Eerst en vooral kan ik melden dat we dinsdag laatstleden met de betrokken verenigingen rond de tafel zaten”, aldus Rollez. “Wat de communicatie betreft is de informatie doorgegeven wanneer ze beschikbaar was. Een aantal zaken is pas eind vorige week duidelijk geworden na een tweede werfvergadering. Tussen de overlegmomenten zijn er noch aan mij noch aan de jeugddienst vragen gesteld vanuit Chiro.”

“Wat het afwijken van het oorspronkelijk plan betreft, dit was maar een denkpiste. Vanwege praktische en financiële bezwaren is deze piste nooit concreet overwogen geweest. De wissel speelplein – hondenclub zou meer kosten dan er beschikbaar is voor speelpleintjes. De derde oplossing is dat de hondenclub nog vierkante meters zal afstaan ten gunste van speelterrein Chiro. De kosten voor vergoeding van hondenclub aan Chiro werd afgelopen dinsdag besproken.”

“Wat de compensatie betreft voor de niet-verhuring van de lokalen tijdens de werken, is deze niet voorzien. Slechts twee van de elf jeugdbewegingen hebben de mogelijkheden om hun lokalen te verhuren. De andere verenigingen doen het met subsidies en eigen acties. Chiro Heestert is zeker creatief genoeg om voor een tweetal jaar hetzelfde te doen. Wat de veiligheid betreft tijdens de werken is het verantwoordelijkheid van de aannemer. Bij twijfel kan er steeds overleg mogelijk zijn tussen aannemer, gemeente en Chiro. Wat het onderhoud van het grasveld betreft, wist ik niet dat het al even niet meer onderhouden werd. Ik zal aan de groendienst vragen om dit zo snel mogelijk te maaien. De Chiro had dit gerust aan de jeugddienst kunnen melden dan was dit euvel al eerder verholpen.”

Bij het ter perse gaan konden we nog niet vernemen wat het overleg van afgelopen dinsdag opleverde. (RRZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier